HEJSAN !
Knaprigt bacon och söta tomater passar
perfekt ihop med med den ugnsbakade
blomkålen .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 blomkålshuvud , ca 800 g
1 paket bacon , 140 g
2 dl naturell turkisk yoghurt
300 g naturell färskost
1/2 - 1 dl blandad grönsaksbuljong av koncentrat
eller tärning
1 dl vällagrad ost
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
250 g små kvisttomater
1/2 dl ströbröd
1/2 dl hackad persilja
TILLBEHÖR :
BRÖD .
SÅ HÄR GÖR DU :
1, SKÖLJ blomkålen och dela i fyra bitar .
Lägg i en kastrull med saltat vatten ,
ge ett uppkok och låt sjuda 2 minuter .
HÄLL av vattnet och lägg blomkålen
i en ugnsfast form .
2, SÄTT ugnen på 200 grader .
3, SKÄR BACONET i mindre bitar och knaperstek
antingen i stekpanna eller i ugnen .
Det senare : Utspritt på bakplåtspapper i ca 10 min.
på 225 grader .
4, MIXA ihop yoghurt, färskost och buljong
med mixerstav .
Tillsätt riven ost , salt och peppar .
5, HÄLL ostkrämen över blomkålen .
Fördela tomaterna i formen . Toppa med ströbröd .
6, TILLAGA mitt i ugnen ca 40 minuter .
Håll uppsikt ! Ska bli fint gyllene .
7, MOT slutet när ostkrämen fått färg och blomkålen
är genomgräddad, lägg på det stekta baconet de sista
minuterna så det blir varmt .
8, VID SERVERING , strö över persilja .
Servera gratängen med lite gott bröd .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !