söndag 27 december 2020

NYÅRSSALLAD MED VARMRÖKT LAX & SPARRIS , 4 PORT.




                                   HEJSAN !

DET  här en  trevlig  BUFFE'RÄTT  som  även  kan  serveras
som  ensamrätt  tillsammans  med  ett  gott  bröd .
mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kokt delikatess potatis
1  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
1  bunt  grön  sparris
a'  250 g
1  bunt  rädisor
150  g  SUGARSNAPS
eller  sockerärter
6  salladslökar
SERVERING :
500 g  varmrökt  lax 
3  kokta  ägg
DRESSING 
1  dl  majonnäs
1/2  dl  gräddfil
2  msk  kapris
3  msk  söt  senap
3  msk  finhackad  dill
PICKLAD  RÖDLÖK 
2  rödlökar
1  dl  strösocker
1/2  dl  ättiksprit  12 %
1 1/2  dl  vatten 
GARNERING  DILL

SÅ HÄR GÖR DU :
PICKLAD RÖDLÖK :
SKALA  och  skiva  rödlöken  fint .
Lös  upp  sockret  i  ättika  och  vatten .
Lägg ner  löken  och  låt  allt  vila  i  ca  30  min.
HALVERA eller  skär  potatisen  i  klyftor
(beroende på hur stora de är ).  
Salta  och  peppra .
SKÖLJ  SPARRISEN   och  bryt  av  basen .
Koka  sparrisen  i  lättsaltat  vatten i  ca  3  min.
Spola  av  i  kallt  vatten ,  dela  i  mindre  bitar .
Skölj  och  ansa  rädisorna ,  hyvla  eller  skiva  
dem  tunt .
ANSA  och  koka  Sugarsnapsen  i  ca  1  min ,
spola  av i kallt  vatten .
Ansa  och  strimla  salladslöken .

DRESSING :
VISPA  samman  samtliga  ingredienser .
BLANDA  potatis,  sparris,  rädisor,  salladslök,
och  Sugarsnaps  samt  så  mycket  dressing  som 
DU  önskar,  servera  resten  av  dressingen  bredvid .
Fördela  salladen  på  ett  uppläggningsfat .

SERVERING :
DELA  LAXEN i  mindre  bitar  och  lägg  på  salladen .
Skala  och  dela  äggen  i  halvor .
Lägg  ägghalvorna  på  salladen .

TOPPA  med  PICKLAD  Rödlök .
GARNERA  MED  DILL .

GOTT NYTT ÅR  !


NYÅRET -20- 21 , CHOKLAD - OCH KAFFEMOUSSE, 4- 6 PORT .




                                          HEJSAN  !

Len  och  ljuvligt  god  och  dessutom  mycket  lättgjord 
är  den  här  moussen .
Det  viktiga  är  att  inte  vispa  grädden  för  hårt -
den  ska  vara  lättvispad ,  annars kan  moussen  bli  grynig .

EN  RIKTIGT  LYXIG  KAFFEMOUSSE !

HÄR ÄR RECEPTET :
1/2   dl   starkt  kaffe
100  g  mörk  choklad 
1  äggula
3  dl  vispad  grädde
GARNERING :
Chokladkaffebönor
eller  flisad  choklad 

SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL det  varma  kaffet  i  en  liten  kastrull .
Bryt  chokladen  i  bitar  och  låt  den  smälta 
i  kaffet  över  svag  värme .
NÄR  chokladen  är  helt  smält  dra  åt  sidan 
och  rör  ner  äggulan .   LÅT  svalna .
VISPA  grädden  löst .
Rör  ner  chokladen  i  grädden  och  blanda 
försiktigt . 
HÄLL  upp  i  glas  eller portionsformar  .
Låt  stelna  i  kylen  minst  3  timmar .
GARNERA  med  chokladböna  eller flisad 
choklad  före  serveringen .

GOTT NYTT ÅR !