onsdag 8 maj 2013

RUTS RÄKGRATÄNG. 4 PORT.

mmm.... så gott!

6-8 ägg
1 msk smör
2 tsk ljus fransk senap
3 msk finklippt persilja
2 dl vispgrädde
1 kg räkor
ströbröd
GARNERING:
räkor
dill
UGN:250 GRADER

Så här gör DU:
KOKA äggen i 7 minuter.
Skala dem medan de ännu är varma.
GROVHACKA äggen och lägg hacket
i en kastrull tillsammans med smör,senap
persilja och grädde.
Sjud detta sakta några minuter.
BLANDA ner de skalade räkorna
(spara några till garnering)
Häll  stuvningen i en smord ugnssäker form.
Strö på ströbröd och gratinera i ca 12 minuter.
GARNERA och servera genast,
gärna med rostat bröd .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL!

MEDELHAVSGRATÄNG med timjan. Vegetarisk. 4 port.

Helt vegetarisk är denna gratäng som
inspirerats av medelhavsköket på
mitt sätt.

500 g potatis
1 rödlök
1 squash
2 tomater
150 g fetaost
1 dl svarta oliver
salt å peppar
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde.
UGN: 200 GRADER.

Så här gör DU:
SKALA och skiva potatisar och lök.
Skiva squash och tomater, tärna fetaosten.
BLANDA alltsammans med oliverna i en
smord ugnsfast form.
Krydda med salt, peppar och timjan.
PRESSA vitlöken i matlagningsgrädden
och häll över gratängen.
Låt stå i ugnen  ca 45 minuter tills
potatisen känns riktigt klar..

SERVERA gärna med en bit bröd och
ett glas vin eller öl till.

SMAKLIG MÅLTID!

LYCKA TILL!

SPARRISPAJ med guldkant. 6-8 port.

Prova att göra denna, nu i vårens tid.

3 dl vetemjöl
150 g smör /margarin
1 ägg
FYLLNING:
1 paket djupfryst grön sparris,tinad
4 strimlade salladslökar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
2 krm finriven muskot
1 dl riven parmesanost
UGN:200 GRADER

Så här gör DU:
GÖR pajdegen och klä en pajform med den.
Låt vila svalt 30 minuter.
Förgrädda pajskalet 10 minuter.
FÖRDELA sparris och salladslök i pajskalet.
VISPA samman ägg,grädde,salt, muskot
och parmesan.
Häll det i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
SERVERA  pajen ljummen med lite
skinka och en fräsch sallad.

HOPPAS ATT DET SMAKAR!

LYCKA TILL!