tisdag 3 oktober 2023

MINA GODA , KARDEMUMMA MUFFINS MED HALLON . 10 - 12 ST .

 

                              HEJSAN  !


MUFFINS med smak av kardemumma och hallon

passar perfekt till spontana fikagäster .


HÄR ÄR RECEPTET :

2  ägg 

1 1/2 dl Råsocker 

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

1/2 dl smör, ca 50 g smält

1 dl mjölk

2 dl hallon frysta eller färska


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

Ställ ut muffinsformar i en muffinsplåt ,

eller dubbla pappersformar .

2) VISPA  ägg och råsocker pösigt .

3) BLANDA ihop de torra ingredienserna .

Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med

smält smör blandat med mjölk .

Blanda till en slät smet .

4)  VÄND försiktigt ner Hallonen .

Fördela smeten i formarna .

5)  GRÄDDA muffinsen mitt i ugnen 12 - 15 

minuter .

Låt dem svalna .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL ! 





DINKEL KNÄCKEBRÖD 12 ST .

 

                          HEJSAN  !


Detta är ett krispigt och gott knäckebröd

med massor av frön och god smak .

Till soppa och även till ostbrickan !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl fullkornsdinkel

1/2 dl pumpakärnor

1/2 dl solrosfrön

1/2 dl gula linfrön 

( vanliga går också bra)

1/2 dl sesamfrön

2 kryddmått salt

2 kryddmått paprikapulver

1/2 dl neutral olja

2 dl vatten, ljummet

flingsalt


SÅ HÄR GÖR DU :
1) 

SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER .

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt .

2)

BLANDA ihop fullkornsdinkel och 

alla frön med salt och paprikapulver.

Blanda ner olja och vatten .

3)

BRED ut smeten över hela plåten så

jämnt som möjligt .

Strö över flingsalt (kan uteslutas) .

4)

GRÄDDA knäcket i nedre delen av 

ugnen i ca 15 minuter.

Ta ut plåten och skär brödet i ca 12 bitar .

Grädda knäcket i ytterligare 45 minuter

eller tills det är helt torrt .

I slutet av gräddningstiden kan man vända 

på bröden och grädda dem mitt i ugnen en

stund så blir de ännu krispigare och får en

lite mörkare smak .


LYCKA TILL !