lördag 10 oktober 2015
MAJONNÄSGRATINERADE GRÖNSAKER. 4 PERSONER.
HEJSAN!
Smaka på detta!
ca 1 kg SOMMARGRÖNSAKER (eller vilka Du gillar)
SMÖR eller MARGARIN
1 tsk TIMJAN
1 1/2 dl MAJONNÄS
3 ÄGGULOR
3 ÄGGVITOR
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 225 grader.
Koka GRÖNSAKERNA på 2 min.
Låt dem rinna av och lägg dem i en smord ugnssäker form.
Strö över TIMJAN.
BLANDA MAJONNÄS och ÄGGULOR.
VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum.
Rör först ner hälften av ÄGGVITORNA i MAJONNÄSSMETEN och
vänd därefter försiktigt ner resten.
BRED smeten över GRÖNSAKERNA.
GRATINERA omedelbart på galler lite över mitten i ugnen
tills GRATÄNGEN fått fin färg, 10 - 15 minuter.
SERVERA MED SPRÖDVÄRMT BRÖD.
OCH något gott att dricka.
LYCKA TILL!
HAVTORNSBRÖD MED RÅG - & GRAHAMSMJÖL 1 BRÖD.
HEJSAN!
SMAKA på detta, gärna med lite HAVTORNSSYLT på ...mmm, så gott!
50 g jäst, 5 dl vatten fingervarmt, 5 dl rågsikt, 5 dl vetemjöl,
3 dl grahamsmjöl, 2 tsk salt, 1 msk honung, 1 dl havtorn, frysta, 3 msk yoghurt.
GARNERING: RÅGFLINGOR, GRAHAMSMJÖL.
SÅ HÄR GÖR DU:
SMULA ner JÄSTEN i en bunke.
Lös upp den med VATTNET.
TILLSÄTT de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig.
TÄCK bunken med plastfolie och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.
SÄTT UGNEN på 180 GRADER.
SMÖRA OCH BRÖA en bakform ca 2 Liter, med RÅGFLINGOR.
Häll i smeten och toppa med lite GRAHAMSMJÖL OCH RÅGFLINGOR.
LÅT brödet jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 180 grader i ca 60 minuter.
Låt det svalna på galler.
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)