lördag 10 oktober 2015

MAJONNÄSGRATINERADE GRÖNSAKER. 4 PERSONER.

HEJSAN! Smaka på detta! ca 1 kg SOMMARGRÖNSAKER (eller vilka Du gillar) SMÖR eller MARGARIN 1 tsk TIMJAN 1 1/2 dl MAJONNÄS 3 ÄGGULOR 3 ÄGGVITOR Så här gör DU: SÄTT ugnen på 225 grader. Koka GRÖNSAKERNA på 2 min. Låt dem rinna av och lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över TIMJAN. BLANDA MAJONNÄS och ÄGGULOR. VISPA ÄGGVITORNA till hårt skum. Rör först ner hälften av ÄGGVITORNA i MAJONNÄSSMETEN och vänd därefter försiktigt ner resten. BRED smeten över GRÖNSAKERNA. GRATINERA omedelbart på galler lite över mitten i ugnen tills GRATÄNGEN fått fin färg, 10 - 15 minuter. SERVERA MED SPRÖDVÄRMT BRÖD. OCH något gott att dricka. LYCKA TILL!

HAVTORNSBRÖD MED RÅG - & GRAHAMSMJÖL 1 BRÖD.

HEJSAN! SMAKA på detta, gärna med lite HAVTORNSSYLT på ...mmm, så gott! 50 g jäst, 5 dl vatten fingervarmt, 5 dl rågsikt, 5 dl vetemjöl, 3 dl grahamsmjöl, 2 tsk salt, 1 msk honung, 1 dl havtorn, frysta, 3 msk yoghurt. GARNERING: RÅGFLINGOR, GRAHAMSMJÖL. SÅ HÄR GÖR DU: SMULA ner JÄSTEN i en bunke. Lös upp den med VATTNET. TILLSÄTT de övriga ingredienserna och arbeta degen smidig. TÄCK bunken med plastfolie och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter. SÄTT UGNEN på 180 GRADER. SMÖRA OCH BRÖA en bakform ca 2 Liter, med RÅGFLINGOR. Häll i smeten och toppa med lite GRAHAMSMJÖL OCH RÅGFLINGOR. LÅT brödet jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. GRÄDDA brödet mitt i ugnen i 180 grader i ca 60 minuter. Låt det svalna på galler. LYCKA TILL!