söndag 18 augusti 2019

HÖNS MED RIS OCH CURRY, 4 PERS.



                  HEJSAN !

Det här åt vi mycket förr om åren när barnen bodde hemma .
Höns !?  - Ja hönan är ju i alla fall kycklingens mamma .
Djupfryst Höns till extrapris är rena fyndet .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 fryst höna
vatten
2 tsk salt per liter vatten
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 morot
1 liten gul lök

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA hönan  så att  inkråmet  går att ta ut .
Skölj hönan i KALLT vatten och lägg den
i en stor kastrull.
HÄLL på så mycket vatten att hönan blir täckt .
Häll på saltet .
KOKA upp och skumma .
TILLSÄTT kryddorna, moroten och löken och
låt koka under lock på svag värme tills köttet
är mört - det kan ta 2 - 2 1/2  timme.
NU kommer tricket för att undvika det feta.
Låt hönan kallna i kokspadet och ta sedan bort
fettkakan som bildas .
ALLT detta görs med fördel dagen innan hönan
ska ätas .
BÖRJA koka riset och gör hönan serveringsklar
så här :

SÅ HÄR GÖR DU:
SÅS : 1 msk smör/margarin, 2 msk curry, 1-2 msk
vetemjöl, hönsbuljong från koket, lite mjölk .
SMÄLT smöret i en traktörpanna och låt curryn
fräsa med.
TILLSÄTT mjölet och rör om. Späd med mjölk
och låt sjuda sakta så att den tjocknar till lagom konsistens.
Ta av skinnet från hönan och ta bort köttet i så
hela bitar som möjligt från skrovet .
LÄGG hönsköttet i såsen och låt små-puttra tills det
är varmt och riset är färdigt .
GOTT med mango chutney och kanske mera curry
plus en grönsallad .

LYCKA TILL !