lördag 20 augusti 2011

SNITTAR. 8 PORT.

Visst är det väl lite Gammaldags-lyx
att bjuda på snittar.
Jag ska bjuda ER på tre stycken.

Läckerbitar att börja med.
Lax,Räkor och Ost på toppen.

Förbered gärna och lägg snittarna
på fuktig handduk så att brödet
inte blir torrt.
Täck med plastfolie.

RÖKT LAX.
2 stora vitt bröd
1 msk creme fraiche
50 g färskrökt lax
nyriven pepparrot

Så här gör DU:
Kantskär brödet och dela
det i 8 rutor.
Bred på ett tunt lager
creme fraiche.
Hacka laxen fint och
fördela på brödet.
Tryck till lätt.
Toppa med pepparrot
strax före servering.

OST och VALNÖTTER.
4 Skivor kavring
4 msk philadelphia
ost
6 valnötshalvor,
finhackade
8 tunna skivor
päron i halvmånar.

Så här gör DU:
Kantskär brödet och
dela det i 8 rutor.
Blanda ost och valnötter,
bred blandningen på
brödrutorna.
Toppa varje brödruta
med en päronhalva.

RÄKRÖRA
2 Stora skivor vitt bröd
1 hårdkokt ägg
100 g skalade räkor
1 liten rödlök
1 msk majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk vardera av
gräslök och dill
50 g lax-stenbits-
eller löjrom
gräslöksstrån

Så här gör DU:
Tag ut 8 rundlar av
brödet med hjälp av
ett litet glas.
Hacka ägg och räkor.
Skär 8 tunna skivor
av löken och hacka
resten fint.
Blanda ägg,räkor,rödlök,
majonnäs,creme fraiche
och örter.
Fördela på brödet.
Toppa med skivad rödlök,
rom och gräslöksstrån.

Eller varför inte ta en
mugg te runt 19-snåret
och bjuda snittarna till.

Hoppas att det smakar.
LYCKA TILL!

LYCKAD LAXPYTT. 4 PORT.

Hej!
Nu är jag här igen.
Ska vi kolla på denna
är den go' eller är den go'
den är göragoo'.

Festlig pytt på laxfile
tillsammans med fänkål
och purjolök.
På toppen en rejäl sked
med färskost smaksatt
med Sikrom.
mmmm...

350 g laxfile
1 fänkål
1/2 purjolök
2 dl coctailtomater
6 dl tärnad potatis
2 msk smör/margarin
salt o peppar
rivet skal av 1/2 citron

SIKROMSFÄRSKOST:
125 g naturell färskost
1 msk finhackad schalottenlök
50 g Sikrom.

Så här gör DU:
Skär Laxen i kuber.
Koka den i lättsaltat vatten ca 5 min.
Låt den rinna av.

Skär fänkålen i tärningar och
purjolöken i strimlor.
Halvera tomaterna.

Stek potatisen och fänkålen
mjuk i smöret.
Tillsätt purjon och fräs
ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt o peppar.
Vänd FÖRSIKTIGT ner laxkuberna,
tomaterna och det rivna citronskalet.

Rör samman färskosten med löken
och rommen.

LYCKA TILL!
och
en GOD MIDDAG!