lördag 12 mars 2022

KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED KARDEMUMMA , 6 port.

  


                                                 HEJSAN !


En riktigt god äppelpaj gör alltid succe' ,  

När vi haft fisk till middag ,

står denna paj till bjuds,  till kaffet efter middagen .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

6 äpplen

1 msk strösocker

1 tsk stött kardemumma

SMULDEG :

125 g smör/margarin

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl strösocker

1 kryddmått salt

1 1/2 msk ljus sirap

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULDEG :

Smält smöret .

Rör ihop de torra ingredienserna .

Tillsätt smöret och sirapen .

Blanda snabbt samman till en smulig deg .

KÄRNA ur äpplena .  

Skär dem i klyftor och lägg dem i en smord

ugnsform , ca 24 cm i diameter .

Blanda socker och kardemumma .

FÖRDELA  smuldegen på äpplena .

GRÄDDA i mitten av ugnen,  25 - 30 minuter .

SERVERA med vaniljsås till !   mm...!


ALL LYCKA TILL !



                                 

CHOKLADFONDANT , FYLLD MED KRÄMIG KOLASÅS , 6 ST .

 


                                           HEJSAN !


BJUD  på en dessert  som  överraskar !

Inuti  den härliga chokladkakan göms ..

ett hjärta  av len kolasås . mm...! gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g mörk choklad 70 %

100 g smör / margarin

+ extra att smörja formarna med

2 ägg

1/2 dl strösocker

2 msk mjöl

1 dl kolasås från tub 


TILL SERVERING :

vaniljglass 

färska hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRJ  sex portionsformar med smör .

Smält choklad och smör i en kastrull .

KNÄCK  äggen i en bunke och häll i socker.

Vispa det poröst med elvisp .

VÄND ner den smälta chokladen och mjölet

i äggsmeten .

Fördela smeten i formarna .

TRYCK  i  kolasåsen mitt i smeten .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 175 grader , 10 minuter .


SERVERA  med  glass och  färska  hallon .

ALL LYCKA TILL !

UGNSBAKAD LAX MED VINSÅS , 4 port .

 


                                               HEJSAN  !


FRESTA  MIDDAGSGÄSTERNA !

BJUD   på gratinerad lax med krämig vinsås och skaldjur .

Det blir garanterat succe' !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 purjolök

2 msk smör /margarin

100 g sockerärter

ca 700 g laxfile' i portionsbitar 

2 dl creme - fraiche

1 dl vitt vin

150 g skalade räkor 

140 g kräftstjärtar 

1/2 dl finhackad dill

SERVERINGSFÖRSLAG 

potatis

grön sparris

citron

UGN :  225 grader


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA  och fräs purjolöken blank och smidig i smör

utan att den tar färg .

KOKA  sockerärterna ca 1 minut, spola av i kallt vatten .

Fördela purjolök och sockerärter i en smord ugnsform .

Lägg  laxen ovanpå .

KOKA  upp creme fraiche och vin .

Ta  kastrullen  från  plattan  och  vänd  ner  räkor, kräftstjärtar 

och  dill .   HÄLL såsen över laxen .

TILLAGA  mitt  i  ugnen  ca  15  minuter .


SERVERA med pressad potatis , kokt sparris  och  citron .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !