onsdag 19 juni 2013

CHOKLADKAKA med banan.

Åååå... den här måste Du göra,  så himla god !

1 AVLÅNG FORM
(ca 1 1/2 liter)
fett och mjöl till formen

90 g smör
6 ägg
210 g socker
150 g mjöl
1 msk kakao
100 g riven mörk choklad
1 STOR banan
salt

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 180 grader.
Smörj och mjöla formen.
Smält smör i en kastrull och
låt det svalna något.
DELA äggen .
Vispa ägg-gulorna pösiga med 175 g socker
i en skål i varmt vattenbad.
Blanda mjöl,kakao och choklad i en skål
och rör ner i äggsmeten.
Tillsätt det smälta smöret och rör om.
SKALA bananen,halvera på längden och skär smått.
Rör ner bananbitarna i smeten.
Vispa äggvitorna med 1 nypa salt till hårt skum,
strö undan för undan i resten av sockret.
Vänd ner äggvitorna i smeten.
HÄLL smeten i formen och grädda mitt i ugnen
ca 35 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna på ett galler.
Lossa kakan ur formen och servera i skivor,
gärna med vispad grädde.

Den här kakan blev jag bjuden på,  på ett kalas
och bad att få receptet, så nu delar jag med Er alla!

ALL LYCKA TILL !

SALLAD EMMA.4 PERS.

Här är det bara grönt, men ack så gott!

10 kokta kalla potatisar
1 dl skivade rädisor
1/2 dl strimlad purjolök
100 g gurka
1 paket djupfrysta ärter ca 125 g
SENAPSSÅS:
2 dl gräddfil
2 msk senap

Så här gör DU:
SKALA och skär potatisen i skivor.
Skölj och skär rädisorna i skivor.,
purjolöken i strimlor och gurkan
i tärningar.
Spola ärterna så de tinar.
Varva ingredienserna i en skål.
 RINGLA gräddfilssåsen väl smaksatt
med senap mellan varven i salladen.

SERVERA salladen väl kyld,
ät salladen som den är eller
till korv,rökt fisk  eller skinka.

SMAKLIG MÅLTID.
LYCKA TILL!

SUPE` SALLAD 4 PERS.

mmm...med alla räkorna...gott!

400g champinjoner
600 g räkor
1 STOR burk svart kaviar.
SALLADSSÅS:
1/2 dl senap
1 tsk salt
1/2-1 tsk ättikssprit
2 msk vatten
1/2 dl olja
1/2 dl finklippt dill
1 citron

Så här gör DU:
RENSA och skiva champinjonerna.
Skala räkorna.
Blanda alla ingredienser till såsen
utom oljan.
RÖR ner oljan DROPPVIS.
Fukta räkorna med sås.
Tillsätt dillen och vänd räkorna
så att dillen fastnar runtom.
LÄGG champinjonerna på ett serveringsfat.
Häll över såsen.
Lägg räkorna ovanpå champinjonbädden.
Toppa med kaviaren.
GARNERA med tunna citronskivor.
Servera salladen väl kyld.

LYCKA TILL!

KALLT STRÖMMINGSFAT.

Prova det här nu till midsommar,så himla gott.
mmm....

500 g små färskpotatisar (kokta)
400 g färdiggravad strömming
1 röd paprika ca 125 g
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl finklippt dill eller gräslök

Så här gör DU:
LÄGG de kalla potatisarna
på ett serveringsfat.
Ansa och hacka paprikan grovt.
Fördela den över potatisen.
Täck med strömmingen, garnera
med purjolök och dill.
Servera rätten lätt kyld som lunch
eller förrätt.
Ha gärna en sås till som DU gillar,
eller prova denna!

2 dl Turkisk Yoghurt
1 vitlöksklyfta, riven el pressad
1-2 tsk riven färsk ingefära
smaksätt med
Akacia Honung.
Blanda ihop alltsammans
Låt stå i kylen tills Ni ska äta!

SMAKLIG MÅLTID!