lördag 4 december 2010

VITA PEPPARKAKOR. CA 80 ST.

Det här är kul!
Jag tror att ALLA BARN
gillar detta.

1/2 kg socker
3 dl vatten
1 msk hjorthornssalt
löses i lite vatten
1 kg vetemjöl
2 st ägg
SMAKSÄTTNING:
Vaniljsocker (här får DU smaka DIG fram)

Så här gör DU:
Koka socker och vatten.
Låt svalna.
Blanda samman alla de andra
ingredienserna,
smaksätt med vaniljsocker.

Kavlas ut efter att degen
vilat i kyl ett dygn,till
3-4 mm tjocklek.
Ta ut kakorna med vanliga
pepparkaksmått eller hitta på
egna figurer,som DU skär ut
med vass kniv på fri hand
eller efter en mall.

Det ska vara SVAG Ugnsvärme
125-150 grader.
Ca 80 st.

De vita kakorna målas med
karamellfärg.
Släpp loss fantasin-något man
kan samlas kring och sitta
en stund i skön gemenskap.

Jättefina att hänga i julgran
och också gott för ungarna
när det blir JULGRANSPLUNDRING

ALL LYCKA TILL!

MINTKYSSAR.

Här är ett riktigt gammaldags recept.
Det åt jag när jag var liten tös.
Och vi hade det bara till JUL.

200g florsocker
3 droppar pepparmynts-olja
2 msk vatten
mörk blockchoklad.

Så här gör DU:
Sockret röres tillsammans
med pepparmyntsoljan och
vattnet i 5-10 minuter.
I en kastrull.

Sätt det på svag värme
lite mera vatten tillsättes
om det behövs,men bara några
droppar i sänder.

Då blandningen är ljum och
halvflytande klickas den ut
på smörpapper.
Den smälta blockchokladen
klickas ovanpå.

mmmm....gott!
LYCKA TILL!

WIENERKULOR. 30 ST.

JUL-KONFEKT.

100g nougatmassa
150g mandelmassa
200g blockchoklad
100g kokosfett

Så här gör DU:
Rulla ut nougaten till en rulle
och dela den i 30 bitar.
Rulla bitarna till runda kulor.
Rulla ut mandelmassan på samma sätt.
Gör en tunn platta av varje mandelmassebit
och svep den runt nougaten.
Smält blockchoklad och kokosfett
i vattenbad.
Doppa kulorna,en och en i chokladblandningen.
Låt Wienerkulorna stelna i kylskåp.

Njuut!
LYCKA TILL.