onsdag 27 juli 2022

MUMSBITAR , 4 PORT. .(middag eller entre'rätt)

 


                          HEJSAN !

Läckert  av  färskpotatis  !

När DU ätit Dig mätt på den nykokta primören 

med en klick smör/margarin till så prova någon

av de här delikata smårätterna med färskpotatis.


HÄR ÄR RECEPTET :

12 - 16 små färskpotatisar

vatten + salt

FYLLNING :
100 g rökt lax

1 - 2 msk riven pepparrot

100 g Philadelphia-ost

1 msk hackad dill

1 dl creme fraiche

gärna lätt

1 lime

salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINHACKA  laxen och dillen .

Riv pepparroten och pressa limen .

2)  BLANDA fyllningen av alla ingredienserna 

smaka av med lite salt och peppar.

3)  BORSTA de små potatisarna ytterst väl 

och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka,

inte längre .

4)  SKÄR av en liten bit i botten på potatisen

så att den står stadigt .

Skär också av en liten topp .

Gräv ur potatisarna lite och fördela röran på dem.

De är goda både ljumma och kalla serverade som 

entre'rätt  .


SÅ himla gott , mm..!

LYCKA TILL !



ANITAS , MANDELBULLAR MED GLASYR , 20 ST ,

 


                                 HEJSAN  !

JÄTTEGODA BULLAR, mm...!

EN av mina lekkamrater, när vi var 11 år , hon hette Anita .

Hon älskade att baka och hennes bullar blev alltid så himla goa !


HÄR ÄR ANITAS RECEPT :

7 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

150 g smör/margarin ,  rumstempererat 

25 g jäst 

3 dl mjölk

FYLLNING :

100 g mandelmassa

1/2 dl sötmandel

PENSLING :  1 ägg ,

GLASYR :
1 dl florsocker

2 tsk citron, pressad saft

UGN :225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÄGG vetemjöl, strösocker, smör och smulad jäst 

i beredningsskålen till matberedaren.

Kör det till en smulig massa .

Tillsätt den kalla mjölken och arbeta samman till en deg .

2)  KÖR mandelmassa och mandel i mixer till smulor .

3)  TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till 

en rektangel .

Strö fyllningen över degen .

Vik in långsidorna mot mitten, platta till och kavla lätt .

4)   SKÄR  degen i två cm breda remsor .

Skär ett snitt i varje remsa nästan ända upp i fästet .

Snurra remsorna åt var sitt håll och forma samman dem 

till en knut .  Fäst ändarna undertill .

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem

jäsa 1 timme i rumstemperatur eller i kylskåp över natten .

5)  PENSLA  bullarna två gånger med uppvispat ägg ,

då blir de riktigt blanka .

Grädda dem  mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt bullarna svalna på galler.

6)  RÖR  ihop glasyren och glasera bullarna före serveringen .


mm...!

LYCKA TILL !