fredag 24 januari 2020

KASSLER PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 4 PERS.



                        HEJSAN !

mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g kassler i skivor
olja till stekning
2 morötter
1 persiljerot
150 g sockerärter
5 salladslökar
2 dl hönsbuljong
2 dl grädde
majs-stärkelse
1/2 tsk fransk ljus senap
salt och peppar

SERVERING
Kokt potatis och
riven pepparrot

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA grönsakerna  och skär i mindre bitar .
LÄGG morötter och persiljerot i en kastrull,
tillsätt buljong och grädde .
Koka rotfrukterna mjuka, tillsätt sockerärter
och salladslökar och låt dem koka med i 2-3
minuter .
Red av med lite majs-stärkelse utrört i vatten .
Smaka av med senap, salt och peppar .
HETTA upp lite olja i en stekpanna och stek
kasslerskivorna ca 1 minut på varje sida .

SERVERA  grönsakerna,  med kasslern ovanpå
och kokt potatis , sås och riven pepparrot .

SMAKLIG MÅLTID !

CITRONKLADDKAKA, 20 BITAR .



                       HEJSAN !

VARSÅGODA !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET  :
200 g smör eller margarin
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 citron
GARNERING
florsocker
SERVERING
lättvispad grädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
KLÄ en liten långpanna , ca 20 - 25 cm i diameter
med bakplåtspapper .
SMÄLT  matfettet och låt svalna till ljummet .
VISPA  ägg och socker vitt och poröst .
Sikta ner vaniljsocker och vetemjöl - BERTE QVARN .
Fin-riv  citronskalet, pressa ur saften  och tillsätt .
Rör varsamt om till en slät smet .
HÄLL ner det ljumma matfettet  och rör åter varsamt
smeten slät .
HÄLL ut smeten i formen och grädda kakan i nedre
delen av ugnen  i ca 35 minuter .
Sikta över lite florsocker  då kakan har svalnat , och
dela den i bitar .

SERVERA kakan helst dagsfärsk, gärna tillsammans
med lättvispad  grädde .

LYCKA TILL !


ÄPPELLIMPA MED SOLROSKÄRNOR OCH LINFRÖ 2 LIMPOR.



                      HEJSAN !

Ibland vill man inte vänta på jäsning .
Då är det bra med bikarbonat som
bra alternativ, som det här med äpple
och DINKELMJÖL .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl havregryn
5 dl DINKELSIKT
5 dl fullkorns- DINKELMJÖL
1 1/2 dl solroskärnor
1/2 dl linfrön
2 tsk salt
4 tsk bikarbonat
2 msk MORTLADE  fänkålsfrön
1 1/2 medelstort äpple , grov-rivet
2 msk honung
1 liter naturell yoghurt
TOPPING :
1 dl solrosfrön
1 äpple i skivor
FLINGSALT

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Blanda alla torra ingredienser i en bak-bunke.
Häll ner grovrivet äpple, honung och yoghurt
i mjöl-blandningen .
Rör om väl så att det blir en jämn smet.
SMÖRJ 2 avlånga brödformar och "bröa" med
1/2 dl solroskärnor per form .
FÖRDELA smeten jämnt i formarna .
Toppa med äppleskivor som trycks ner  något
i smeten, och FLINGSALT .
GRÄDDA bröden i nedre delen av ugnen i
75 - 90 minuter .
Känn med sticka så att det är klart .
LÅT vila på galler under bakduk .

LYCKA  TILL !