lördag 8 september 2018

POTATISBULLAR , 4 PERS.




                        HEJSAN !

Om  Du  har potatismos  över ,  då  kan  Du göra dessa
goda  potatisbullar.

HÄR ÄR RECEPTET :
Potatismos
2 äggulor
skorpsmulor = till panering)
- annars kan Du steka dem som plättar
i lite smör  eller olja

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR  moset fast,  späd lite mindre och blanda i äggulorna.
Forma runda bullar och platta till något .
Vänd dem i skorpsmulor  och stek ganska långsamt  i inte
så  het  panna .
GOTT till korv, bacon och rökt skinka - och med lingonsylt.

LYCKA TILL !


SÖTPOTATISSOPPA MED KNAPRIG SKINKA, 4 PERS.




                   HEJSAN !

Tricket till att bli mätt på en soppa är antingen att fylla den ordentligt med linser, kött och
rotfrukter  eller servera lite bröd, knäckebröd  eller flarn till .  Glöm inte heller att det ofta
är TOPPINGEN som gör det,  en  ört-olja, lite parmesan gör susen!  mmm...

HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ( hackad)
1 vitlöksklyfta  (pressad)
1 msk smör
2 tsk spiskummin
1 krm cayennepeppar
7 dl kycklingbuljong
1 kanelstång =
5 sötpotatisar ca 1 kg
2 selleri-stjälkar
8 skivor lufttorkad skinka
1 pressad lime
=  En kanelstång  sätter mild  och  kryddig smak till sötpotatissoppan.

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA  upp smöret i en kastrull .
Fräs löken tillsammans  med  de torra kryddorna i smöret .
Häll  buljongen i kastrullen.  Lägg i en kanelstång .
Tärna potatisen och skiva sellerin .  Lägg ner  det i kastrullen
med  buljongen.  Låt koka  på svag  värme i ca 20 minuter.
LÄGG  skivorna  av  lufttorkad  skinka på en bakpappersklädd
plåt  och  torka i ugnen,  ca  150 grader,  i ca  5  minuter.
Låt svalna på pappret .  Lyft  ur  kanelstången .
MOSA  potatisbitarna  så  att  soppan  blir  grötig, men inte
helt slät .  SMAKA av med lime.
SERVERA  med den  rostade  skinkan  på  toppen .

SMAKLIG MÅLTID !