tisdag 12 maj 2020

MORMOR ELLAS , GODA GRAHAMSFRANSKA.


                     HEJSAN !

Dessa småfranska gjorde morsan, lite då och då ,
syrran och jag, fick vara med att rulla små bullar.
Efter jäsningen skulle dom penslas med ägg och
det bråkade vi om - så det var ägg både här å där
och lite på bullarna !  -och sen på med sesamfrön.


HÄR ÄR RECEPTET :
1 /2 liter mjölk
100 g smält smör/margarin
8 dl grahamsmjöl
ca 4 - 5 dl vetemjöl
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl vetekli

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke .
Slå över en blandning av smält smör
och mjölk som ljummats .
Rör om tills jästen är löst - tillsätt då
allt övrigt .
Arbeta degen 2 -3 minuter .
Jäs den i 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och
knåda lätt.
FORMA till runda bullar, som läggs på
bakpappersklädd plåt .
Jäs ca 20 minuter .
Pensla bullarna och strö på sesamfrön
GRÄDDA bullarna i 250 graders ugnsvärme.
i  15 - 20 minuter .
Låt  bullarna kallna under bakduk .
De går bra att frysa dem .

LYCKA TILL !



KARDEMUMMA KAKA .



                      HEJSAN !

mmm.... !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk kardemumma (malen )
2 dl gräddfil

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker krämigt .
Tillsätt äggen ett i taget, rör emellan .
BLANDA  mjöl, bakpulver och kardemumma.
Rör ner i smeten .
Rör sist ner gräddfilen .
Häll i en smord och bröad form, gärna med
mönster i formen .  Så fint !
GRÄDDA , 50 minuter i 175 grader .
En fals under mitten .

LYCKA TILL !

BRYT-BRÖD I LÅNGPANNA, 24 BITAR.



                    HEJSAN !

De här är jättegoda , lätta att bryta av, för var och en !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl linfrö
2 1/2 dl kokhett vatten
50 g jäst
100 g smör/margarin
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 msk sirap
2 1/2 tsk kummin
1 liter rågsikt
+ lite vetemjöl till utbakning
PENSLING ; lätt vispat ägg,
+ 1 nypa salt i ägget

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT linfröna svälla i det heta vattnet
tills det blir som en len gröt .
SMULA sönder jästen i en deg- skål .
SMÄLT fettet, slå på mjölken och låt
det bli ljummet .
Rör ut jästen i lite av degspadet, tillsätt
resten av spadet och arbeta in rågsikten
i omgångar .  Strö över lite vetemjöl och
ställ degen att jäsa ca 30 minuter.
SLÅ upp degen på lätt mjölat bakbord
och knåda snabbt ihop den med lite v-
mjöl.
KAVLA ut den på bakplåtspapper ca 3 cm
från kanten , lägg över den i något förvärmd
långpanna , 25x35 cm.
Nagga  degen .  Sporra ut 24 rutor .
Pensla  över lätt med ägg .
GRÄDDA i 225 graders ugn i ca 18 minuter.

Himla goda med Bregott - Blå och ost !
ALL LYCKA TILL !