torsdag 2 maj 2019
SESAM - & LINGONBULLAR, 24 ST.
HEJSAN !
Det fiffiga med det här långpanna- baket är den långa jäs-tiden -
använda den till nytta eller nöje ! Och utan alltför stor ansträngning
kan frysen sedan fyllas med många goda bullar !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross
1 dl krossade linfrön
2 dl kokande vatten
2 dl rumsvarmt vatten
25 g jäst
1 dl lingonsylt
1/2 dl vetegroddar
1/2 dl sesamfrön
1/2 msk salt
ca 1 liter vetemjöl
UGN : 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA rågkross, linfrön och kokande vatten.
Låt stå minst 1 timme .
SMULA jästen i en bunke. Häll över rumsvarmt
vatten och rör tills jästen löser sig.
Tillsätt linfröblandningen, sylt, groddar, sesamfrön,
salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper skålens kant .
LÅT JÄSA i 2 TIMMAR.
PLATTA ut degen med mjölade händer i en stor lång-
panna. Skär i rutor . Låt jäsa 40 minuter.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.
TIPS ! Låt alltid degen jäsa på en dragfri plats
skyddad av t ex en ren handduk .
LYCKA TILL !
MIN MUSLI, till många.
HEJSAN !
Idag har jag gjort min goda MUSLI,
den äter jag med TURKISK yoghurt,
och blåbär, hallon och mango - Frusna.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl fiberhavregryn eller vanliga
1 dl kokosflingor
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
1 msk malen kanel
2 msk Akacia honung
175 grader i 15 minuter.
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp och blanda alltsammans i en stor bunke.
Rör om ordentligt, häll i kanelen rör om igen,
och sist honungen . RÖR med en gaffel ut klumparna
som blir av honungen .
HÄLL MUSLIN i en bakpappersklädd långpanna
ca 29 x 42 cm.
Sätt in i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter.
TA ut från ugnen och låt det svalna lite innan Du
häller upp i en fin glasburk eller annan fin burk.
1 / 2 -1 dl tycker jag är lagom.
Så himla gott till frukost !
LYCKA TILL !
FRUKTSALLAD, 4 PORT.
HEJSAN !
Här får Du en fräsch fruktsallad som kan varieras
med säsongens frukter och bär. ...mmm, himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
jordgubbar
nätmelon
vattenmelon
äpplen
mynta
passionsfrukt
vindruvor
1 hel vaniljstång
1 msk råsocker
6 äggulor
vispgrädde
SÅ HÄR GÖR DU :
DELA passionsfrukten och skrapa ur fruktköttet.
Lägg det i en skål.
BLANDA äggulorna med sockret i en skål .
Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna
ner i blandningen.
VISPA grädden och blanda den med sockret och
äggulorna. Var noga med att allt är kallt.
KÄRNA ur melonerna, äpplena och vindruvorna.
DELA frukten i centimeterstora bitar och blanda
ner dem i en skål.
HACKA myntan och blanda den med frukten .
Blanda i passionsfrukten.
HÄLL på äggblandningen och servera fruktsalladen
i en stor eller fyra små, gärna glasskålar.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)