lördag 1 december 2018

JULTRÄD - GRAN .




                    HEJSAN !

Ett festligt  JUL-TRÄD  bakar Du lätt av bullar , med eller utan saffran
eller  bara saffran  , jag har kardemumma och saffran.
Jag har bakat detta i alla år när barnen var små , - det är obetalbart att se
ljuset i barnens ögon  och   i  farmor, å  mormors, morfar ,farfar  och i  alla
andras ögon också ,
                                                 
1: ADVENT  och  JULAFTON  är ett måste !

HÄR ÄR RECEPTET :
50g jäst
200 g smör/margarin
5 dl mjölk
2 påsar saffran (+ 1 tsk kardemumma, 1 sockerbit till saffranet )
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 1 liter - 12 dl vetemjöl
uppvispat ägg, pärlsocker eller hjärtans- dekor.

SÅ HÄR GÖR DU :
Smula jästen i en bunke.  Smält smöret, häll i mjölken
och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött saffran, socker, kardemumma, salt och ägg .
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den 30 minuter .
Arbeta degen på mjölat bakbord.  Dela den i 4 delar och
baka ut varje del till en julträd.
UTBAKNING AV JUL-TRÄD :
Lägg små runda bullar som en triangel, med 1 bulle i toppen
och avsluta med 5 eller 7 bullar längst ner  och 1-2 avlånga
bullar till skaft - stam .
Jäs, 2 ggr  pensla , strö på pärlsocker eller hjärtans-dekor .
GRÄDDA träd-gran , i 200 grader  20- 25 minuter i mitten av ugnen.
Svalna under bakduk.

Innan  Du serverar, sätt ett födelsedagsljus i sin behållare, i varje bulle
och tänd ljusen .
INGEN får ta en bulle förrän ljusen blåsts ut ! VAR  AKTSAM !
LÅT EN VUXEN BLÅSA UT LJUSEN !
Så himla gott med kardemumma i degen  - då får  den gula färgen från saffran ,
 lite smak av kardemumma ,...mmm..!

LYCKA TILL !






JULENS GODA VALNÖTSKAKA.



               HEJSAN !

Smaka på den här! -  Den fina fyllningen av valnötter, choklad
och cocktailbär får kakan att hålla sig färsk länge.
Dessutom går den  fint att frysa, lagom att plocka fram till
Lucia eller Julen .mmm...Himla go !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör eller margarin
ca 3 dl strösocker
4 ägg
ca 4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g mörk choklad
40 g cocktailbär
100 g krossade valnötskärnor
smör eller margarin till formen.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett och socker vitt och poröst .
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta .
Skär chokladen i små bitar .  Hacka cocktailbären .
Rör ner choklad, bär och nötter i smeten .
Häll smeten i en smord 11/2 liters form.
GRÄDDA kakan på nedersta falsen i ugnen vid
175 grader ca 1 1/2 timme.
Låt kakan svalna ca 10 min i formen innan den
stjälps upp .

TIPS !
KAKAN kan glaseras med rom-glasyr.
Rör florsocker tillsammans med lite rom ,
häll eller bred detta över kakan.
Dekorera med valnötter .

LYCKA TILL !