lördag 28 september 2024

MIN EXTRA- FINA NAMNSDAGS KRANS .

 


                      HEJSAN  !


FÖRR   om  åren  gjorde jag  alltid  en 

NAMNSDAGSKRANS ,

Som  alltid  uppskattas !

Men  visst  kan  det  vara  så ,

att man  inte  tänker på  det 

men de som gratuleras på 

namnsdagen  blir så glada och

överraskade  !

Så varför inte prova !


HÄR ÄR RECEPTET :

100  g smör eller margarin

5 dl vetemjöl

50 g  jäst

1  dl  mjölk

1  ägg

1 msk  strösocker


FYLLNING :
75  g  smör

2 1/2  msk  florsocker

rivet  skal  av  1 apelsin 

PENSLING :

uppvispat  ägg 

GARNERING :

florsocker  och  vatten 


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

1 ) FINFÖRDELA  matfettet  i  mjölet .

RÖR  ut  jästen  i  den  kalla  mjölken .

HÄLL  jästblandningen  tillsammans  med 

det  uppvispade  ägget  och  sockret  i  mat-

fetts - och  mjölblandningen  .

ARBETA  ihop  alltsammans  till  en  fin  deg .

LÅT  degen  vila  i  15  minuter .

2)  RÖR  under  tiden  ihop  fyllningen  till

en  porös  massa .

KAVLA  ut  degen  till  en  rektangulär  platta .

DELA  plattan  i  tre  delar  ca  8  cm  breda .

3)  FÖRDELA  fyllningen  på  plattorna   och

bred  ut  den .

RULLA  ihop  remsorna .

GÖR  en  fläta  av  rullarna  och  forma  till

en  krans .  LÄGG  kransen  på  bakpappersklädd

plåt  och  låt  den  jäsa  1 1/2 timme  i  rumsvärme.

4 )  PENSLA  med  ägg .

GRÄDDA  i  225  grader  i  20 - 25  minuter  .

LÅT  kransen  kallna  innan  den  glaseras  med

florsocker  utrört  i  lite  vatten .


ALL  LYCKA  TILL !



TOSCAKAKA .

 


                                   HEJSAN  !


DETTA  är  en  klassiker  bland  mjuka  kakor

och  omtyckt  av  alla .

GRÄDDA  kakan  nästan  eller  helt  färdig 

innan  glasyren  breds  över .

DET  är  ingen  risk  att  kakan  sjunker  i  mitten .

HÄR ÄR RECEPTET :

2  ägg

1 1/2  dl strösocker

100  g  smält  smör  eller  margarin

2  msk  grädde 

2  dl  vetemjöl

1  tsk  bakpulver

1  tsk  vaniljsocker


TOSCAGLASYR :

1  påse  flagad  mandel

3/4  dl  strösocker

50  g  smör  eller  margarin

1 msk  vetemjöl

1  msk  mjölk


SÅ  HÄR  GÖR  DU :

VISPA  ägg  och  socker  pösigt 

TILLSÄTT  smält  smör ,  och  

sikta  ner  mjölet  blandat  med

bakpulver  och  grädda  .

HÄLL  smeten  i  smord och  bröad 

form  med  löstagbar  botten  och  

grädda  i  175  grader tills  kakan  

är  nästan  färdig  ca  30  minuter .

GLASYR :
BLANDA  alla  ingredienser i  en  kastrull

och  låt  det  sjuda  upp  - inte  koka .

BRED  glasyren  över  kakan  och  grädda 

ytterligare  i  övre  delen av  ugnen  tills

kakan  är  färdig  och  glasyren  fått  fin färg 

ca  10  minuter .


LYCKA  TILL !