HEJSAN !
Här är ett gott och lite annorlunda MATBRÖD ,
som passar bra med smör och pålägg .
50 g margarin /smör
5 dl lättmjölk
50 g jäst
1 dl NYPONPULVER( hälsokost)
1 dl vetegroddar
2 tsk salt
cirka 12 dl lantvetemjöl
Så här gör DU:
SMÄLT margarinet/smöret och tillsätt mjölken.
Låt blandningen bli fingervarm.
Rör ut jästen med degsbadet .
TILLSÄTT nyponpulver , vetegroddar , salt och
sist lantvetemjöl .
ARBETA degen smidig i bunken och jäs den
övertäckt omkring en halvtimme .
TA upp degen på bakbordet och arbeta den smidig .
Dela degen i två delar och forma varje del till en
rund bulle .
Lägg bullarna på smord plåt och platta till dem något .
Jäs dem under duk 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
PENSLA bröden med ljummet vatten och strö på
sammanlagt 1/2 msk vetegroddar .
GRÄDDA på nedersta falsen ca 35 minuter.
Lägg folie över 20 minuter så att bröden inte blir
alltför mörka .
Låt dem svalna på galler under bakduk .
LYCKA TILL !
tisdag 25 augusti 2015
VETESNITT .
HEJSAN !
Smaka på denna !
En gång i tiden vann den första pris i en tävling !
1/2 hg jäst
5 dl mjölk
1 1/2 hg margarin/smör
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 stycken syrliga äpplen , skalade och tunnskivade
2 dl russin
1 dl strösocker
1/2 hg margarin/smör
1-2 ägg till pensling
Så här gör DU :
LÖS jästen i lite av mjölken .
Smält margarinet /smöret och slå över mjölken .
Blanda det med jästen.
Tillsätt strösocker och mjöl och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek .
TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den
till 2 plattor , ca 1/2 cm tjocka .
Täck en plåt med bak-papper och lägg ena plattan
på plåten .
SÄTT UGEN PÅ 200 GRADER.
BRED på margarinet , lägg på äppelskivorna och russinen .
Strö över sockret.
Lägg den andra plattan över och tryck till ordentligt runt kanten .
PENSLA kakan med ägg och grädda cirka 20 minuter, eller
tills den har fått fin färg .
Skär den i LAGOM stora rutor när den har svalnat .
Kakan kan också frysas i större bitar och delas efter hand .
LYCKA TILL !
Smaka på denna !
En gång i tiden vann den första pris i en tävling !
1/2 hg jäst
5 dl mjölk
1 1/2 hg margarin/smör
1 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 stycken syrliga äpplen , skalade och tunnskivade
2 dl russin
1 dl strösocker
1/2 hg margarin/smör
1-2 ägg till pensling
Så här gör DU :
LÖS jästen i lite av mjölken .
Smält margarinet /smöret och slå över mjölken .
Blanda det med jästen.
Tillsätt strösocker och mjöl och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek .
TA upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den
till 2 plattor , ca 1/2 cm tjocka .
Täck en plåt med bak-papper och lägg ena plattan
på plåten .
SÄTT UGEN PÅ 200 GRADER.
BRED på margarinet , lägg på äppelskivorna och russinen .
Strö över sockret.
Lägg den andra plattan över och tryck till ordentligt runt kanten .
PENSLA kakan med ägg och grädda cirka 20 minuter, eller
tills den har fått fin färg .
Skär den i LAGOM stora rutor när den har svalnat .
Kakan kan också frysas i större bitar och delas efter hand .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)