måndag 23 april 2018

MAKRILL- MACKA 2 PORT.



                  HEJSAN !

LUNCH -  JA  TACK !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  skivor  kavring ,
2  salladsblad ,
1  burk  makrill i  tomatsås ,
2  skivade  tomater ,
och  2  ägg  i  klyftor .

VARSÅGODA !
Enkelt  och  jättegott .

LYCKA  TILL !

CITRONOLIVOLJA ..... TIPS !


TIPS !

                    HEJSAN !

Perfekt  till  GRILLTIDEN.

LÄGG  några  tvättade  citroner  i  en  burk
och  häll  över  olivolja  så  det  täcker.
LÅT  STÅ  NÅGRA  MÅNADER.
Ta  bort  citronerna  och  häll  upp  på  flaska .
Vackert  även  när  den  bara  står  och  väntar
på  att  bli  klar  .



SNABB KASSLERGRATÄNG...4 PORT.



                   HEJSAN !

Perfekt  snabbmat  -  allt  klart  på  en  gång,
enkelt  och  gott .
Servera  med  sallad  och  ett  gott  bröd .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500  g  kassler ,
1  rödlök ,
10  cm  purjolök ,
1  burk  ananasringar ,
560 g
3  dl  vispgrädde ,
1  msk  vetemjöl ,
1 /2  dl  färsk  finhackad
slätbladig  persilja ,
2  msk  DIJONSENAP,
2 1/2  dl  lagrad  riven  ost ,
GARNERING :
Slätbladig  persilja ,
UGN :225  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kasslern  i  skivor.
Finhacka  löken  och  strimla  purjolöken .
LÅT  ananasringarna  rinna  av .
Blanda  grädde,  mjöl,  persilja  och  senap.
Vänd  ner  osten .
LÄGG  löken  i  en  smord  eldfast  form .
Fördela  kasslerskivorna  ovanpå .
HÄLL  över  gratängsmeten  och  gratinera
mitt  i  ugnen  tills  gratängen  fått  fin  färg .
GARNERA  med  persilja .

LYCKA  TILL !

SAFTIG CITRONKAKA ...1 KAKA 12 BITAR .



                   HEJSAN !

Det tar 25 min,  att  vispa  ihop  +  1  timma  i  ugnen .
Men  det  är  det  värt !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1 1/2  DL  VETEMJÖL ,
1 1/2  DL  POTATISMJÖL ,
1  TSK  VANILJSOCKER ,
2  TSK  BAKPULVER ,
125 G  SMÖR ,
5  ÄGG ,
1 1/2  DL  SOCKER ,
FINRIVET  SKAL  AV  1/2  CITRON ,

CITRONLAG :
FÄRSKPRESSAD  SAFT  AV 1  CITRON ,
1  DL  FLORSOCKER ,

GARNERING :
1  DL  FLORSOCKER ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Smörj  och  mjöla  en  avlång  bakform  som  rymmer ca  1 1/2  liter ,
MÄT  upp  vetemjöl,  potatismjöl,  vaniljsocker  och  bakpulver  i  en
bunke .
Tillsätt  matfett  och  rör  blandningen  vit  och  porös .
SKILJ  äggulorna  från  vitorna  och  vispa  gulorna  och  sockret
vitt  och  poröst .
VISPA  äggvitorna  med  absolut  rena  redskap  till  ett
fast  vitt  skum .
RÖR  ner  äggule -smeten  i  matfettsblandningen .
Tillsätt  finrivet  citronskal  och  vänd  sist  varsamt  ner
äggvitorna  till  en  slät  smet .
HÄLL  smeten  i  bakformen och  grädda  kakan  i  nedre
delen  av  ugnen  i  55 - 60  minuter .
BLANDA  citronsaft  och  florsocker  och  värm  upp  blandningen .
Stick  ner  en  gaffel  på  några  ställen  i  kakan och  droppa  lagen
över  den  varma  kakan .
SIKTA  florsocker  över  före  servering .

LYCKA  TILL !

HEMMAGJORD APELSINSAFT.... 1 LITER.



               HEJSAN !

GILLAR  NI  APELSINSAFT ?
VARSÅGODA !
DET TAR 1 TIMMA   ATT  GÖRA

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  kg  syrliga  apelsiner ,
1  msk  citronsyra ,
8  dl  - 1  liter  socker
1/2  liter  vatten ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BORSTA  apelsinerna  noga  i  ljummet  vatten
och  torka .
Skala  av  det  gula  på   skalet  med  potatisskalare .
Lägg  skalen  i  en  bunke  och  tillsätt  citronsyra
och  socker .
KOKA  upp  vattnet  och  häll  det  över  skalen .
Rör  om  då  och  då  medan  blandningen  kallnar .
Pressa  saften  ur  apelsinerna  och  tillsätt  den .
SILA  saften  och  häll  på  rena  flaskor .
(rena flaskor  =diska ,  skölj noga,  lägg  dem i ugnen  att  torka och ånga ur, 75 grader)
Tillslut  och  förvara  flaskorna  mörkt  och  svalt .

LYCKA  TILL !