måndag 16 september 2013

INGEFÄRS-GLASERAD FLÄSKLÄGG.

Hej igen !
Nu verkar det som HÖSTEN har kommit igång.
Då tänkte jag göra denna jättegoda middagsrätt!
Vad säger DU om det ?

1 1/2 kg rimmad fläsklägg
2 1/2 liter vatten
1 gul lök
1 morot
rosmarinkvistar
GLAZE:
1 dl honung
1/2 dl äppelcidervinäger
3 1/2 dl grönsaksbuljong
50 g färsk eller syltad ingefära
1 tsk dijonsenap
1 msk ljus maizena

Så här gör Du:
KOKA upp vattnet och lägg i läggen.
Skumma av.
Tillsätt lök och morot i bitar och några
kvistar rosmarin.
Sjud under lock ca 1 1/2 timma tills köttet
lätt lossnar från benen.
Ta upp och låt svalna.
GLAZE:
Hetta upp honungen i en kastrull.
Tillsätt buljong , låt koka upp .
Lägg i den fint strimlade ingefäran
och senapen.
Skumma av  och låt sjuda i ca 20 min .
Red med maizena.
SKÄR  bort svålen från fläskläggen.
Pensla rejält med GLAZEN och lägg
köttet på grillen 15-20 från glöden.
Vänd runt så att GLAZEN inte bränns
för mycket.
Läggen kan också griljeras i UGN på 200 grader.

SERVERA med kryddpepparrostad  palsternacka
och ansjoviskräm .
4-5 palsternackor
1 msk olivolja
1 msk grovmalen kryddpeppar
SKALA och skär palsternackorna i stavar.
Lägg dem i en bunke , ringla över olivolja
och strö på kryddpeppar .
Vänd runt och låt marinera i rumstemperatur
i ca 1 timma.
HETTA upp en teflonpanna , lägg i palsternackorna
och rosta dem tills de mjuknar och får fin färg .
GREMOLATA :
1 vitlöksklyfta
1 knippa bladpersilja
skalet av 1 citron.
HACKA vitlök och persilja
blanda med rivet citronskal .
ANSJOVISKRÄM:
5 ansjovisfile`er
2 msk olivolja
2 hårdkokta ägg -gulor
KÖR ingredienserna med stavmixer
till en slät kräm.

ALL LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID !