lördag 24 augusti 2013

KASSLER PÅ ROTFRUKTSBÄDD 4 PORT.

Nu är det dags för middag !
Grovt riven potatis och  rotselleri blir   krämigt och fint
när det gratineras.
Sparris och parmesanost på toppen ger festkänsla.

600 g potatis och rotselleri
2 1/2 dl matlagningsgrädde 15 %
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
400 g kassler
200 g djupfryst grön sparris
15 g parmesanost

Så här gör Du:
SKALA och riv grovt potatis och rotselleri .
Lägg rivet i en smord , ugnssäker form och
häll över grädde.
Krydda med salt och peppar.
Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter.
SKÄR kasslern i skivor och lägg dem
ovanpå gratängen .
Gratinera ytterligare 10 minuter.
FÖRVÄLL sparrisen enl. anvisning på förpackningen .
Lägg den ovanpå kasslern  och riv grovt  eller
hyvla över parmesanost.

SMAKLIG MÅLTID !

KALL KÖRSBÄRS-SOPPA 4 PORT.

Inget smakar mer sommar än den här soppan...
kanske kan vi dröja kvar sommaren lite till.

1 liter syrliga körsbär
1 1/2 liter vatten
1-2 dl strösocker
1 kanelstång
1 vaniljstång
1 1/2 msk potatismjöl
lite rostad flisad mandel
vaniljglass

Så här gör Du:
KÄRNA ur bären och koka dem sen med vatten ,
socker , kanel och urskrapet ur en vaniljstång .
Låt bären småkoka tills de mjuknar .
RÖR ut potatismjölet med lite vatten och red av soppan.
Häll upp den i en skål och kyl den i kylskåpet .
Servera den iskall  med en sked vaniljglass och
lite rostad mandelflis i tallriken .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

SVARTVINBÄRSBLADSDRICKA .

Har Du provat det här någon gång?
Det här blir ett sorts mjöd som inte bör
långtidsförvaras.
Ett par veckor i kylen brukar den klara.

40 g torkade svarta vinbärsblad
 1/2 kg strösocker
1 stor citron + saft
5 liter vatten
1/4 msk jäst

Så här gör Du:
PLOCKA bladen och lägg dem luftigt till torkning ,
utbredda på tidningar eller gråpapper , vilket
tar ett par veckor.
Vänd dem ibland.
GNID av det gula på citronen med hjälp av en sockerbit.
Varva blad och strösocker i en stor kruka eller hink .
Tillsätt citronsaft , det avrivna gula skalet  och
det kokta heta vattnet.
Låt det stå tills vattnet kallnat , eller över dagen.
RÖR ut jästen med drickan och låt det stå i 12 timmar.
Sila drickan och tappa den på flaskor.
              OBS !
Sätt inte korkar på flaskorna då drickan kan jäsa .
Förvara den helst i kylen .
Den är färdig att drickas några dagar.

ALL LYCKA TILL!