söndag 19 februari 2017

SYRLIGT RÅGBRÖD 2 ST.

 

              HEJSAN !

HIMLA  gott rågbröd.
Potatisen drygar ut och gör dessutom brödet saftigt .

HÄR ÄR RECEPTET :

UGNSVÄRME :  175 GRADER.
50 g jäst,
6 dl svagdricka,
4 dl filmjölk,
2 kokta,  pressade potatisar,
1 msk salt,
½ dl sirap,
1 ½ liter fint rågmjöl (750g)
ca 1 liter vetemjöl (600g),
smör/margarin till plåten.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke.
Värm svagdricka och filmjölk så att
blandningen blir fingervarm - 37 grader.
HÄLL  lite  av den ljumma vätskan över
jästen och rör om så  att den löser sig.
TILLSÄTT resten av vätskan , potatisarna,
saltet , sirapen  och  rågmjölet .
Arbeta ihop det hela till en deg.
TILLSÄTT vetemjöl, lite i sänder.
Spara lite mjöl till utbakningen .
Arbeta degen smidig.
LÅT jäsa på varm, dragfri plats ca 45min.
TAG upp degen på mjölat bakbord och
arbeta den smidig .
DELA degen i två delar .
Rulla dem till längder.
LÄGG längderna på smord plåt och låt
jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 min.
GRÄDDA  bröden i ugn vid 175 grader
ca 45 minuter.
Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.

Hoppas att Ni gillar dem !

LYCKA TILL !

KORNBRÖD 4 ST.



            HEJSAN !

Detta är det godaste , hembakta bröd som vi gillar !

HÄR ÄR RECEPTET :
75 g jäst,
150 g margarin/smör,
1 liter filmjölk,
1 msk salt,
1 msk grovstött fänkål,
1 msk grovstött anis,
7 dl (440 g) kornmjöl,
2 dl vetegroddar,
ca 13 dl (780g) vetemjöl,

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i degbunken .
Smält fettet och tillsätt filmjölken .
Värm försiktigt till 37 grader så
filmjölken ej skär sig.
Häll blandningen över jästen och rör om.
TILLSÄTT  salt, kryddor, kornmjöl, vetegroddar
och vetemjöl.
ARBETA DEGEN VÄL.
Låt den jäsa i bunken under bakduk 30- 40 min,
Tag upp den på bakbordet .
DELA den i 4 delar och baka ut till bröd, ca 15 cm
i diameter .
Lägg dem på smorda plåtar och låt dem jäsa
under bakduk ca 30 minuter.
PENSLA bröden med vatten före gräddningen
och strö på vetegroddar.
GRÄDDA i 250 graders ugnsvärme 15-20 min.
Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.

mmm... LYCKA TILL !