fredag 30 december 2022

GOTT NYTT ÅR - TILL ER ALLA !

 


                                            VI  SES  NÄSTA  ÅR   !

                                                  


         

LINGONTÅRTA , SLUTET GOTT - ALLTING GOTT ! 14 - 16 BITAR .

 


                    HEJSAN  !


En vackert rosa tårta med frisk smak av lingon 

passar bra i slutet av året .

Den  här påminner om cheesecake  och har 

en botten av smulade  pepparkakor .


LYCKA TILL !

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g pepparkakor

75 g smör / margarin -rumsvarmt


FYLLNING :
10 gelantin - blad 

550 g lingon

1 1/2 burk kondenserad  mjölk  (a' 397 g)

5 dl matyoghurt

GARNERING :

tårtljus , 4 st

små pepparkakor , hjärtan + stjärnor varannan 

eventuellt lingonris.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

Mixa pepparkakorna  med smör i en matberedare

eller  stavmixer .

Tryck ut smulorna i botten av en form med 

löstagbar kant, ca 24 cm i diameter , klädd 

med bakplåtspapper .

2)  GRÄDDA bottnen mitt i ugnen 8 - 10 min,

tills den fått lite färg.   Låt kallna .

3)  LÄGG gelantinbladen i kallt vatten ca 5 min.

Mixa lingonen med stavmixer eller i  mat -

beredare .

Blanda lingon - moset  med den kondenserade

mjölken .

4)  VÄRM  ca 1 dl av lingonsmeten i en kastrull.

Ta kastrullen från plattan .

Lyft upp gelantinbladen ur vattnet och rör ner dem 

i den varma smeten .

Blanda ner gelantin blandningen i resten av smeten .

Rör ner yoghurten och häll smeten i formen .

Låt stelna i frysen i  ca 6 timmar .

5)  LOSSA  tårtan från formen .

Lägg tårtan på ett fat och garnera den med

tårtljus, 4 st på rad  rakt över tårtan  och 

små pepparkakor   hjärtan och stjärnor runt kanten .

Har Du lingonris  så lägg gärna en liten kvist på tårtan .


GOTT NYTT ÅR !