tisdag 5 april 2022

FÄNKÅLSSOPPA MED RÄKOR , 4 PERSONER .

 


                                             HEJSAN !


mm...! så mild och god med sin särskilda smak .

riktigt gott med räkor i soppan .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 fänkålsstånd

1 purjolök

2 msk smör / margarin

6 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

100 g färskost

salt och svartpeppar

TOPPING :

300 g skalade räkor, ca 750 g

oskalad vikt


SÅ HÄR GÖR DU :

DELA fänkålen i klyftor och skär bort den grova stammen .

Tärna fänkålen . Ansa och skär purjolöken i skivor.

Stek fänkål och purjolök glansigt i en stor kastrull med smör.

TILLSÄTT vatten och buljongtärning  och låt koka 15 min.

Tillsätt färskosten .  

 Mixa till en slät soppa .

KOKA upp soppan och smaka av med salt och peppar .

VID SERVERING ;   Toppa med räkor .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


EN SMULIG HISTORIA !

 


                                HEJSAN !

Före vedspisens intåg i hemmet kokades kakor i fett, t ex  klenäter och 

munkar, eller så gräddade man gorån i fint utsirade järn över öppen eld.

Kringlor och pepparkakor tillhör de bakverk som tidigast dyker upp i 

gamla kokböcker 

I och med att sockerbetan börjar odlas i Sverige, i slutet av 1800 - talet 

så sjunker sockerpriset radikalt .

Samtidigt blir järnspis med ugn allt vanligare i hemmen och med det så

tar småkakan ett jättekliv framåt .

Smak , form och dekorationer tycks nu kunna varieras i det oändliga !

När dessutom småkakan börjar kila stadigt med kaffet så skapar de båda 

tillsammans social historia med såväl det äldre kafferepet som det något

modernare kaffekalaset på sin meritlista .


Tack !

GRANSKOGENS - KAKA .

 


                                                HEJSAN  !


För många år sen när killarna var i yngre åldrar  , åkte vi ibland på

 helgen till  Hindåsskogen för att plocka svamp .

Efter kaffe å macka , till maken och mig ,  å  nyponsoppa å macka till killarna .

Så tyckte  killarna  att vi skulle ha en kaka ,  - vi kan kalla den för Granskogens kaka !

Det var båda överens om !


VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör/margarin

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

5 dl vetemjöl

200 g hackad mandel

200 g hackad blockchoklad

UGN  :  175 grader,  20 - 25 minuter.


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  smör, socker, och mjöl och rör sedan ner mandel och choklad .

FÖRDELA   jämnt i långpanna och grädda i 175 grader i 20 - 25 minuter .

SKÄR  kakan i rutor eller i trekanter när den svalnat lite .

Himla goda !

LYCKA TILL !