söndag 27 september 2020

REDD GRÖNSAKSSOPPA 4 PORT .




                                          HEJSAN  !

EN  GOD  SOPPA  ÄR  GULD  VÄRD !
Härliga  grönsaker  som  fortfarande  har  kvar 
lite  av  sin  krispighet ,  en  krämig  och  len  buljong
avredd  med  ägg  och  grädde,  mums !

NU  när  det  är  kyligare ute  är  det  gott  med 
något  varm  när  man  kommer  in .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1 litet  blomkålshuvud,  ca  200 g
6 små  morötter,  ca  175 g
1/2 liter  sockerärter,  ca  150 g
1/2  liter färsk  spenat, ca  100  g (ca 2 dl fryst)
7 dl  grönsaksbuljong
2 msk  vetemjöl
5  dl  mjölk
salt
peppar från kvarn
1 äggula
1 dl vispgrädde
SERVERING :
Färskost  med  örter  eller
en  god  cheddar
nybakat bröd

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ   grönsakerna .
SKÄR  dem i  strimlor  eller bitar .
KOKA  dem  knappt  mjuka  i  grönsaksbuljong .
(BÖRJA  med  de  grönsaker  som  har  längst  koktid.)
RÖR  ut  mjölet  i  1 dl  av  mjölken .
TILLSÄTT  redningen i  grönsakerna  under  omrörning .
LÅT koka  3 - 5  minuter .
HÄLL i  resten  av  mjölken  och  koka  upp .
SMAKA  av  med  salt  och  lite  peppar  från  kvarn .
VISPA  samman  äggula  och  grädde .
DRA  kastrullen  från  plattan  och  rör  ner  ägg-blandningen i  soppan .
SOPPAN  bör  inte  koka  mer - då  kan  den  skära  sig .
RÖR  ut  färskost - t ex Philadelphia   eller  kesella - med 
djupfrysta  eller  färska  örter .

Om  DU  vill  ha  kraftigare  smak  kan  DU  använda  
köttbuljong- tärning  eller  hönsbuljong - tärning ,
istället  för  grönsaksbuljong .

NU  börjar det kännas lite kyligt ute , då är  det  gott 
med  varm  soppa  när  man  kommer  in !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

MUMSIGA MANDELKAKOR , 16 ST.



   
                             HEJSAN !

Sega  mumsiga  goda  mandelkakor  ska  flyta  ut  på  plåten -
-så ge  varje  klick  av  smeten  gott om  plats  runt  omkring !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g sötmandel
2 äggvitor
3 1/2  dl  florsocker
rivet  skal  av  1  citron
UGN : 175  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  sötmandeln  fint  i  matberedare  med  hjälp  av  kniven .
VISPA  vitorna  till  hårt  skum ,  blanda  försiktigt  ner  övriga  
ingredienser .  LÅT  smeten  vila  10  minuter .
KLICKA  ut  kakorna  på  bakpappersklädd  plåt  och  grädda  i
10 - 15  minuter .

TIPS !
Några mandelkakor ombundna  med ett vackert snöre
blir en  fin  gå- bort- present !

LYCKA  TILL !

RÅGBITAR MED SOLROSKÄRNOR, 20 BITAR.




                                             HEJSAN !

BULLA  UPP  TILL  FRUKOST ...
BÄTTRE KAN  DAGEN  INTE  BÖRJA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g  smör/margarin
5 dl  mjölk
50  g  jäst
1 1/2 tsk salt
2  msk  brödsirap
1  msk  brödkryddor, malda
1  dl solroskärnor
7  dl  grovt  rågmjöl
5  dl  vetemjöl  Special
UGN : 225  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  tillsätt  mjölken,  värm  till  37  grader.
SMULA  jästen  i  en  bunke  och  rör  ut  den  med  lite  av  degspadet.
TILLSÄTT  resten  av  spadet,  salt, brödsirap,  brödkryddor,  solroskärnor,
grovt  rågmjöl  och  nästan  allt  vetemjöl  Special.
ARBETA  degen  kraftigt  tills  den  blir  smidig.
TÄCK  över  med  bakduk  och  låt  den  jäsa  30  minuter .
TA  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  knåda  den .
KAVLA  ut  den  nästan  lika  stor  som  långpannan .
LÄGG ett  bakplåtspapper i  långpannan  och  lägg  över  degen  i  den .
TRYCK ut  degen  så  den  täcker  pannan .
NAGGA degen  och  skåra  den i  20  bitar  med  en  degskrapa .
LÅT  jäsa  övertäckt  med  bakduk  30  minuter .
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  ca  20  minuter.
LÅT brödet  kallna  på  galler .
BRYT  isär  brödet  i  bitar  när  det  har   kallnat .

TREVLIG FRUKOST !