måndag 16 september 2019

CHAMPINJON - ELLER KANTARELL - PAJ , 6 - 8 PERS.



               HEJSAN !

Det här var längesen  jag gjorde denna paj
men ack vad god den var  !

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
150 g smör /margarin
3 1/2 dl vetemjöl
1 msk vatten
FYLLNING
300 g kantareller , champinjoner
eller blandsvamp
1 dl finhackad lök
3 msk smör
salt och peppar
3 ägg
1 dl grädde
1 1/2 dl riven ost
1/2 dl hackad gräslök

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop ingredienserna till degen
och arbeta snabbt ihop till en boll , som
får vila minst 1 timme i kylen.
SKIVA svampen .  Låt löken puttra guld-
gul i smör på svag värme .
Tillsätt svampen och fräs tillsammans tills
all vätska har avdunstat .
Krydda med salt och peppar .
KAVLA ut degen i en pajform som är
26 -28 cm i diameter .
Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 min.
VISPA lätt ihop ägg, grädde och riven ost.
Rör i svamp-hack och gräslök och häll
smeten i pajskalet .
GRÄDDA pajen i 180 grader i  30 - 35 min,
eller tills fyllningen har stelnat och fått fin färg.
 SERVERA med blandad sallad .

SMAKLIG MÅLTID !

KOLLA !  Du kan istället för vetemjöl
                  ta 3 dl fiberhavregryn,+ 1 msk vatten till .

KÖTTFÄRSGRYTA MED FÄRG , 4 PORT.




                      HEJSAN !

Lätt och enkelt,  å himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
2 tsk flytande matfett
1 gul lök
3 morötter
1 squash
400 g krossade tomater
salt , svartpeppar
1/2 tsk timjan
TILLBEHÖR :
kokt pasta.

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och hacka löken och grov- riv
morötter och squash.
BRYN köttfärsen grynig i matfettet .
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med
några minuter .
TILLSÄTT tomater, salt och kryddor .
Låt koka på svag värme ca 5 minuter.
SERVERA med pasta .

SMAKLIG MÅLTID !