lördag 10 december 2016

JULGRANS- BULLE .



   HEJSAN !

 Titta  gärna  på  mitt  recept  på  JULGRANS- BULLE,
 det är inlagt  22 /11  - 2015 .
 Gå in på receptbloggen  som vanligt.

                              GOD- JUL !

JULENS GODA SAFFRANSBRÖD.


 HEJSAN !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
200 g smör,
5 dl mjölk,
2 påsar SAFFRAN,
eller 1 påse SAFFRAN och 1/2 - 1 msk kardemumma ,
2 dl socker ,
1/2 tsk salt,
1dl russin,
1 ägg,
1 1/2 liter vetemjöl .

SÅ HÄR GÖR DU ;

SMULA jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm  ca  37 grader.
HÄLL degspadet över jästen och rör tills den är löst .
Tillsätt stött SAFFRAN  socker, salt och russin.
Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .
Jäs den i bunken ca 30 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 4 delar och baka ut varje del antingen till
20 Lussekatter , 1 Fläta och 1 Julbröd- Gran eller Jul-kakan - ett Ljus i mitten.
Utbakning av JULTRÄD - GRAN  :
Lägg små runda bullar som en triangel .
Fyll den med flera små-bullar .
2 - 3 bullar som skaft - stam.
Jäs, pensla med ägg , strö på pärlsocker på varje bulle .
GRÄDDA : Lussekatter  250 grader,  6- 8 minuter.
Julträd-Gran :  200 grader,  20 - 25 minuter.
 Julkakan : 200 grader i 20 - 25 min.

NÄR BULLE- GRANEN ÄR KLAR I UGNEN , LÅT BULLEN SVALNA.
SERVERING :
SÄTTER DU I SMÅ  FÖDELSEDAGS - LJUS
I VARJE BULLE OCH BÄR FÖRSIKTIGT IN
GRANEN PÅ EN BRICKA -MED TÄNDA LJUS.

OBS !
LJUSEN MÅSTE SLÄCKAS INNAN NÅGON
FÅR TA EN BULLE FRÅN GRANEN .

 Bara att få se barnens tindrande ögon,
och alla andras också .
Är värt att göra denna bulle .

                       GOD - JUL !


BREDBAR MAKRILLMOUSSE .



   HEJSAN !

Den här är himla go'.
Det är en kallrörd snabblagad Mousse,
gjord på fisk med nyttiga naturliga fetter .
Mycket god att servera tillsammans med
Vörtbröd  och  Knäckebröd .

HÄR ÄR RECEPTET :

120 g rökt makrill, filead och med skinnet borttaget.
2 msk lättyoghurt naturell,
2 tsk lättmargarin,
1 tsk riven lök,
1 tsk rivet citronskal,
2 tsk hackad färsk gräslök eller persilja,
salt och nymald svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

SE till att inga ben finns kvar ,
mosa med en gaffel.
RÖR  ner Yoghurt och lättmargarin
lite i taget tills blandningen har
en slät konsistens.
Krydda och blanda i lök, citronskal,
och gräslök eller persilja.

LÄGG upp i små skålar eller portions-
formar .
TÄCK med plastfolie och ställ in i kylen.

Den här satsen räcker till 2 port.

                        GOD - JUL !