fredag 1 september 2023

ANITA - KAKA .

          

                  HEJSAN  !


DETTA är en lätt och luftig och mycket god nötkaka .

Kakan är självskriven på alla kalas .

Det var min allra bästa vän som gjorde denna kaka

och  hon hette -ANITA , därav namnet .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM kärnorna utbredda på plåt i ugnen ca 5 min i 200 grader .

Smaken blir så mycket finare , men passa noga, så de inte bränns .

Kärnorna ska bara bli lätt rostade och är färdiga när skalen börjar 

spricka .

Mal kärnorna och blanda med mjöl och bakpulver .

Vispa ägg och strösocker  riktigt pösigt .

Vänd försiktigt ner  nöt-mjöls - blandningen i äggsmeten och slå 

massan i en välsmord och bröad form .

GRÄDDA  i  175 grader  ca 40 minuter .

Låt kakan stabilisera sig 5 min , innan den stjälps upp .

Sikta lite florsocker över vid serveringen .


LYCKA TILL !

FRIDAS PEPPARKAKA .

 


                        HEJSAN !


Detta  är  en  gammaldags mjuk pepparkaka 

med  många  kryddor  och  lingonsylt -

precis  som  förr i tiden .

Den  håller  sig  saftig  och  är  heller  inte 

så  dyr .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg

2 dl strösocker

1 1/2  dl  filmjölk

1 tsk ingefära

1 tsk stött kardemumma

1/2 tsk malda  nejlikor

1  tsk  mald  kanel

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

50 g smält smör / margarin

1/2 - 1 dl lingonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA  ägg och strösocker poröst ,  tillsätt 

filen,  kryddor  och  mjölet blandat med bikarbonaten .

Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .

2)  HÄLL smeten i smord och bröad rund form ,

rymd ca 1 liter, och grädda i 175 grader, i

ca 45 minuter  eller tills kakan känns torr .


LYCKA TILL !