måndag 8 februari 2021

HEMLAGAD VÄLLING , FRÅN 5 MÅNADER.



                                          HEJSAN  !

Den här vällingen gjorde jag till mina barn .

HÄR ÄR ECEPTET :
1 dl vatten
2 dl 3% mjölk
3 tsk vetemjöl
1 tsk strösocker
1/2 tsk bordsmargarin

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman alla ingredienser , utom  bordsmargarin
i  en kastrull .  LÅT det få ett uppkok .
BLANDA  i bordsmargarin och koka alltsamman  i 5 min.
KYL kastrullen i vattenbad  till lagom  ät- temperatur .

LYCKA TILL !

TIPS ! " snabba ryck " !




                                        HEJSAN  !

Ett tag köpte jag en VIENERLÄNGD  i  affären .(när någon ringt, med kort  varsel )
Värmde den i ugnen 200 grader.
Tog ut längden (när jag tyckte det var lagom)
och la på  frusna  hallon , med vispad grädde till .

TACK !

MARMELADKAKA .




                                  HEJSAN  !

DENNA kaka blev  till  när jag var sugen på att baka, för många år sen .
Jag  visste inte riktigt vad jag skulle baka ,men då kom en  av pojkarna
in,  och sa " mamma ta marmelad " ! ? Och så blev det !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin
1 1/2 dl strösocker
4 ägg
2 dl apelsinmarmelad
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
marmelad till formen 

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker pösigt och tillsätt
sedan äggen ett i taget .
BLANDA ner marmeladen och tillsätt 
vetemjölet  + bakpulvret .
SMÖRJ  formen rikligt med Apelsinmarmelad 
och häll i smeten .
GRÄDDA kakan  i  175  grader  ca 1 timme , i mitten .

SERVERA  kakan  ljummen med en blandning av 
vispad grädde och lite  gräddfil eller CREME FRAICHE.

LYCKA  TILL !





STINAS SMÖRBULLAR , 35 ST .




                                     HEJSAN  !

MYCKET  beröm brukar de här bullarna få .
De smakar som köpta !
Och det är ett bra betyg för oss hemma  - bagare .

STINA är en kamrat som älskar att baka dessa bullar .
Varsågoda  att smaka  !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
3 msk strösocker
5 dl kall mjölk
200 g smör /margarin
2 tsk mald kardemumma 
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
FYLLNING :
smör strösocker
PENSLING :
1ägg
pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke .  Häll över sockret  och rör tills jästen är löst.
Slå på mjölken , skiva ner smöret och arbeta till sist ner kardemumman och
nästan allt mjöl.  TAG upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig .
Dela den i 2 bitar som kavlas ut till 1 cm tjocka kakor .
BRED smör på halva kakorna ,  strö över socker och vik den o-smörade
halvan över den smörade .
Sporra  eller skär ut rutor,  ca 6x6 cm .
Lägg dem på smord plåt  eller med bakplåtspapper att jäsa ca  25  minuter.
PENSLA med uppvispat ägg och strö över pärlsocker .

GRÄDDA i 250 grader  ca 8 minuter .

LYCKA TILL !


TIPS ! " SNABBA RYCK ".




TIPS !

                                           HEJSAN !

MIDDAG :  KORVSTROGANOF,  skär en bit korv i stavar
och lägg dem i torr het stekpanna.
RÖR  om de brynta korvstavarna med 1-2  msk tomat-PURE'
och eventuellt  senap.  SLÅ på 2 - 3 dl gräddfil.
RÖR om och servera med het spagetti, tomater, ostskiva
tunn skiva rågbröd och rivet äpple .

TACK !