tisdag 10 maj 2022

TIPS !

 TIPS !


Frukost eller kvällsmacka !

mm...!

Blanda vispad grädde med  Kalles Kaviar .

Gott att servera på en grov macka 

med hårdkokta ägg .

Toppa med dill , gräslök eller salladslök.- så himla god, är salladslöken på det hela !

+ något gott att dricka .

TACK !



Gott att servera på en grov macka med 

hårdkokta ägg .

Toppa med  


SUPERSNABBA KAKAN , 10 bitar . 30 min.(fikastund) .

 


                                                 HEJSAN  !

mm... !

BARA att röra ihop alla ingredienser.

Vill DU ha ytterligare smak , tillsätt mer arrak.


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

3 ägg

3 1/2 dl strösocker

ca 1 msk arraksarom

3 1/2 dl  vetemjöl

50 g flisad mandel , 

GARNERING :

godis och / eller bär 

TILLBEHÖR :

vispad grädde 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader .

SMÄLT smöret i en kastrull  och låt det svalna .

RÖR försiktigt ihop ägg och socker i en skål .

Tillsätt arrak .

Rör ner mjölet och rör sist ner det smälta smöret .

HÄLL smeten i en smord och bröad form, 

ca 23 cm i diameter .

Strö över flisad mandel .

GRÄDDA strax under mitten i ugnen , ca 23 - 25 min .

GARNERA med godis och / eller bär och 

SERVERA  med vispad grädde .

(om DU inte vill ha arrakssmaken kan DU 

-ta rivet citronskal,limeskal, eller apelsinskal)


LYCKA TILL !

HAVETS PYTT MED LAX OCH RÄKOR, 4 port . 40 min. (Bjudning /middag ) .

 


                                      HEJSAN  !


OM DU  inte vill använda potatis , kan DU givetvis byta till  annan rotfrukt ,

som morot, rotselleri eller palsternacka .

mm.. !  Underbart gott  !


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 lax 

500 g potatis

4 gulbetor

1 rödlök

20 g färsk dill 

rapsolja till stekning 

salt å peppar

TOPPING :

4 pocherade ägg, se recept

200 g skalade räkor

ca 500 g med skal .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR laxen i tärningar som är 2 x 2 cm .  Ställ åt sidan .

SKALA och tärna potatis, (eller annan rotfrukt )  gulbetor

i samma storlek som laxen .

Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller och förväll potatis 

och betor var för sig , 5 - 7 minuter .

De ska bli mjuka, men inte helt igenom så att de går sönder 

vid stekningen senare .

Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt .

SKALA och finhacka löken .

Hacka dillen, det blir ca 1/2 dl .  Ställ åt sidan .

STEK laxen på medelvärme till fin färg i en stekpanna med olja,

2 - 3 minuter.   Salta och peppra .  Ta upp laxen och ställ åt sidan .

BRYN potatis och betor till fin färg i samma panna .

Tillsätt lök och stek någon minut.  Salta och peppra .

VÄND ner dill och blanda om .

Vänd försiktigt ner lax och skalade räkor .

SERVERA med pocherat ägg .


POCHERADE ÄGG :

KOKA upp vatten med lite vitvinsvinäger och salt .

Sätt " snurr " på vattnet med en sked och knäck ner äggen .

Pochera 2 ägg åt gången .  Håll "snurren " igång, då får 

äggen en fin form .  Pochera i 3 - 4 minuter .

TA upp och låt rinna av innan servering .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

 


GRATINERAD BACON - PYTT , 2 PORT. (lunch / middag ) 30 min.

 


                                                   HEJSAN  !


Detta  är  en  fin  kombo  av  salt  bacon ,

söt  paprika och  mjäll  potatis .

Om DU visste vad gott det är !


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g tärnat bacon

200 g potatis

smör / olja  

smör / olja  till stekning,  eller margarin

salt , peppar

1 / 2  gul lök

1 röd paprika

2 ägg

1 dl vällagrad riven ost

2 salladslökar

SÅ HÄR GÖR DU :

STEK baconet knaprigt i  en  stekpanna med lite smör /olja 

eller i ugnen på 225 grader på en plåt med bakplåtspapper,

ca 10 minuter .    Ställ åt  sidan .Skiva potatisen .  

 Stek den mjuk i smör eller olja i en panna som tål  ugnsvärme .  

Gärna en gjutjärnspanna .(annars får DU lägga över i ugnsform )

Salta och peppra.   Ta upp potatisen ur pannan .

SKALA  och hacka löken .   Kärna ur och skär paprikan i bitar.

Stek paprikan mjuk i samma panna som potatisen steks i .

När det är mjukt, tillsätt potatis och bacon .

DRA pannan från värmen .

Knäck över 2 ägg och strö över ost .

GRATINERA  på hög värme 225 grader tills äggen satt sig 

och osten blivit gyllene .

HÅLL UPPSIKT !


VID SERVERING :

Strö över hackad salladslök .

mm.. !