söndag 11 november 2018

PAELLA MED FISKBULLAR,,,,,4 PERS.



                         HEJSAN !
Det  här  låter  kanske  tokigt,  men  det  är  väldigt  gott !
Prova Ni  också !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl  (fryst) hackad gul lök
2 - 3 hackade vitlöksklyftor
2 - 3 msk olivolja
1 kuvert saffran eller
1 tsk gurkmeja
4 dl snabb-ris
ca 4 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
1 burk krossade tomater
1 paket frysta sockerärter
1 burk fiskbullar i buljong
1 burk rökta musslor
salt å peppar
citronklyftor

SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök och vitlök i olivolja i en stor gryta .
Tillsätt saffran och risgryn och rör om . Häll på vattnet ,
tillsätt fonden och låt koka .
TILLSÄTT tomater, ärter och fiskbullar  med sitt spad
och låt allt sjuda på svag värme i 5 minuter .
Rör om försiktigt då och då .  Späd med mer vatten om det behövs.
RÖR ner musslorna och smaka av med salt och peppar.
Garnera med citronklyftor och servera .

LYCKA TILL !


VINBÄRSGLÖGG ...



               HEJSAN !

Kanske är det lite tidigt att redan börja med Glögg !
Men visst är det väl små-kallt ute .
HÄR ÄR RECEPTET :
svartvinbärssaft
vatten
4 bitar pomeransskal
5 hela kryddnejlikor
några kardemummakärnor
SERVERING :
russin, skållad mandel
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  saft och vatten i en kastrull till en mycket
stark saft .  Tillsätt kryddorna .
HETTA  upp allt och  kyl därefter glöggen .
Täck över och låt vila över natten .
SILA ifrån kryddorna och värm upp glöggen
på nytt vid serveringen .
SERVERA med russin och skållad mandel .

LYCKA TILL !

VÅRAN MJUKA PEPPARKAKA , saftig å jättegod )



                    HEJSAN !

Det här är en gammaldags mjuk pepparkaka med många
kryddor och lite lingonsylt - precis som förr.
Den har gått i släkten i flera led, - jag fick hjälpa farmor
farmor mätte upp och jag fick hälla i, så vispade farmor.
Nu vill jag dela detta recept med Er alla .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
2 dl socker (fattas det strösocker, blanda med det som Du har )
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk mald ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/2 tsk malda nejlikor
1tsk kanel
3 dl vetemjöl= BERTE QVARN
1 tsk bikarbonat
50 g smält smör/margarin
1/2 - 1 dl lingonsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker pösigt, tillsätt filen, kryddor
och mjölet blandat med bikarbonaten.
Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .
HÄLL smeten i smord och bröad  rund form, ca 1,5 liter
och grädda i 175 grader i 45 minuter, eller tills kakan
känns torr .

LYCKA TILL !