torsdag 10 oktober 2019

KATRINPLOMMONKAKA, 4 - 6 PERS. Farmors)




                      HEJSAN !

Nu har jag kommit in i ett stim av farmors recept.
De är ju så goda !
Smaka Ni också , några av Er kanske känner igen  sig !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria Katrinplommon
20 - 50 g sötmandel
4 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör eller margarin
4 äggvitor

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen på 175 grader .

Lägg Katrinplommonen i en smord ugnssäker form.
Skålla  mandeln.  Hacka den grovt .
Strö den över katrinplommonen .
VISPA  äggulor och socker poröst .
KOKA upp  grädden  med vaniljstången  snittad på
längden .
TAG  upp vaniljstången och häll den kokande grädden
över äggulorna under kraftig vispning .  Tillsätt  fettet .
Rör om  tills det  smält .  Låt krämen svalna .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
HÄLL smeten över Katrinplommonen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av  ugnen ca 30 min.

SERVERA kakan varm eller ljummen med vispad  grädde.

LYCKA TILL !

FARMORS, GODA MOROTSGRATÄNG MED SPENAT OCH FÄRS. 4 PERS.




                               HEJSAN  !


Här är en annan favorit för mig !
Men jag tyckte allt var gott, dom stora
åt ju,  så då åt jag med .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 medelstora morötter
250 g bladspenat (fryst)nu,- men inte då !
250 g nötfär
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
ÄGGSTANNING
4 ägg + 2 dl  mjölk
2 dl riven ost, t ex Svecia , ska vara överst.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

SKALA morötterna och riv dem på
grövsta sidan på råkostjärnet.
TINA  den frysta spenaten och hacka
den grovt .
VARVA  spenat, morötter och färs
samt salt och peppar i en smord ugns-
säker form .
VISPA samman ägg och mjölk .
Häll blandningen över ingredienserna
i formen .  Strö över osten.
GRÄDDA på galler i nedre  delen av
ugnen  35 - 40 minuter .'Pröva med en
sticka att äggstanningen stelnat .

SERVERA  gratängen med lite smält
smör och eventuellt sprödvärmt bröd.

LYCKA TILL !



UGNSKOKT PIGGVAR , 4 PERS. Farmors)




                       HEJSAN !

Det här var det godaste jag visste, när jag var liten  tjej
och bodde hos farmor.
De vuxna rensade fisken och jag kunde smaska i mej.
Med potatis, dillvippa, smält smör  och citron- surt !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  stor piggvar , ca 1 1/4 kg
smör eller margarin
2 tsk salt
3 - 4 dillkvistar
2 citroner
1 bit pepparrot

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .

RENSA  fisken ,
Behåll huvudet på  fisken om det finns
plats i långpannan , men  var noga med
att ta bort gälarna .
Skölj  fisken  väl  och  torka  av  den .
SMÖRJ  långpannan  väl  eller  lägg
smord  ugnsfolie  i  långpannan .
GNID  in  fisken  med  saltet  och  lägg
den  med den  mörka  sidan  upp  i  lång-
pannan .  Lägg  dillen  i  eller  bredvid
fisken .
TÄCK  långpannan  med  folie .
OBS !  DET SKA INTE VARA NÅGOT VATTEN I PANNAN.
KOKA  fisken i nedre delen av ugnen 30-40 min.
Tag  av folien och prova med en kniv vid
ryggraden att fiskköttet är fast och vitt .
TAG  av  det  mörka  skinnet  från  fisken.
GARNERA  med  lite  fräscha  dillkvistar
och  citronklyftor .
SERVERA  fisken  direkt  från  pannan med
kokt  potatis, smält smör och  riven pepparrot.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !