torsdag 10 oktober 2019
KATRINPLOMMONKAKA, 4 - 6 PERS. Farmors)
HEJSAN !
Nu har jag kommit in i ett stim av farmors recept.
De är ju så goda !
Smaka Ni också , några av Er kanske känner igen sig !
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g kärnfria Katrinplommon
20 - 50 g sötmandel
4 äggulor
4 msk strösocker
3 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång
75 g smör eller margarin
4 äggvitor
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg Katrinplommonen i en smord ugnssäker form.
Skålla mandeln. Hacka den grovt .
Strö den över katrinplommonen .
VISPA äggulor och socker poröst .
KOKA upp grädden med vaniljstången snittad på
längden .
TAG upp vaniljstången och häll den kokande grädden
över äggulorna under kraftig vispning . Tillsätt fettet .
Rör om tills det smält . Låt krämen svalna .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Rör först ner hälften i äggsmeten och vänd därefter
försiktigt ner resten .
HÄLL smeten över Katrinplommonen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ca 30 min.
SERVERA kakan varm eller ljummen med vispad grädde.
LYCKA TILL !
FARMORS, GODA MOROTSGRATÄNG MED SPENAT OCH FÄRS. 4 PERS.
HEJSAN !
Här är en annan favorit för mig !
Men jag tyckte allt var gott, dom stora
åt ju, så då åt jag med .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 medelstora morötter
250 g bladspenat (fryst)nu,- men inte då !
250 g nötfär
1 1/2 tsk salt
1 1/2 krm peppar
ÄGGSTANNING
4 ägg + 2 dl mjölk
2 dl riven ost, t ex Svecia , ska vara överst.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
SKALA morötterna och riv dem på
grövsta sidan på råkostjärnet.
TINA den frysta spenaten och hacka
den grovt .
VARVA spenat, morötter och färs
samt salt och peppar i en smord ugns-
säker form .
VISPA samman ägg och mjölk .
Häll blandningen över ingredienserna
i formen . Strö över osten.
GRÄDDA på galler i nedre delen av
ugnen 35 - 40 minuter .'Pröva med en
sticka att äggstanningen stelnat .
SERVERA gratängen med lite smält
smör och eventuellt sprödvärmt bröd.
LYCKA TILL !
UGNSKOKT PIGGVAR , 4 PERS. Farmors)
HEJSAN !
Det här var det godaste jag visste, när jag var liten tjej
och bodde hos farmor.
De vuxna rensade fisken och jag kunde smaska i mej.
Med potatis, dillvippa, smält smör och citron- surt !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor piggvar , ca 1 1/4 kg
smör eller margarin
2 tsk salt
3 - 4 dillkvistar
2 citroner
1 bit pepparrot
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
RENSA fisken ,
Behåll huvudet på fisken om det finns
plats i långpannan , men var noga med
att ta bort gälarna .
Skölj fisken väl och torka av den .
SMÖRJ långpannan väl eller lägg
smord ugnsfolie i långpannan .
GNID in fisken med saltet och lägg
den med den mörka sidan upp i lång-
pannan . Lägg dillen i eller bredvid
fisken .
TÄCK långpannan med folie .
OBS ! DET SKA INTE VARA NÅGOT VATTEN I PANNAN.
KOKA fisken i nedre delen av ugnen 30-40 min.
Tag av folien och prova med en kniv vid
ryggraden att fiskköttet är fast och vitt .
TAG av det mörka skinnet från fisken.
GARNERA med lite fräscha dillkvistar
och citronklyftor .
SERVERA fisken direkt från pannan med
kokt potatis, smält smör och riven pepparrot.
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)