torsdag 14 juli 2022

MIN SKINK - OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA , 10 - 12 portioner .

 


                                     HEJSAN  !


EN  stor- paj i långpanna .

Praktiskt och prisvärd bjudmat när man är många .

mm...jättegod !


HÄR ÄR RECEPTET :

PAJDEG :

4 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

250 g smör/ margarin

1 dl Kallt vatten .


FYLLNING :

3 gula lökar

2 msk smör 

200 g kantareller,  eller annan svamp

300 g rökt skinka eller kassler

2 tsk timjan 

6 dl riven lagrad ost t ex greve' eller herrgård 

1 dl hackad persilja 


ÄGGSTANNING :

6 ägg 

6 dl mjölk  3%

1 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINFÖRDELA  smöret i mjölet .  Tillsätt kallt vatten .

Arbeta samman till en deg .  Snabbast går det i matberedaren .

Låt degen vila kallt i 30  minuter .

2)  SKALA och hacka lökarna . Stek löken mjuk på svag värme i smör .

Tillsätt kantareller eller annan svamp .Blanda ned tärningar av skinka 

eller kassler .   Låt allt fräsa några minuter .

3)  TAG fram en långpanna .  Kavla och tryck ut degen så att långpannan 

blir täckt av deg . Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10 min.

4)  BRED  ut fyllningen på pajskalet .  Strö över timjan, riven ost och persilja.

Vispa samman ägg, mjölk, salt  och peppar .  HÄLL i pajskalet .

5)   GRÄDDA  mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills äggstanningen stelnat .

Skär pajen i bitar och servera direkt ur långpannan .

EN råkostsallad är  gott till , eller varma tomater .


Denna paj,  har yngste sonen haft på sin student och det föll väl ut !

även födelsedag i familjen , eller tjejträff !

Som DU ser kan Du ha den till vad Du vill !

LYCKA TILL !



DILLKÖTT , ca 6 PORTIONER , (middag) .

 


                                     HEJSAN  !


KOKT  mat är trevligt att laga . Den sköter sig själv,  det osar mindre i köket.

KOKT  mat är lättsmält och framför allt mycket gott .

I originalreceptet  är det kalv eller lamm som gäller .

Jag har provat med  det mer lättåtkomliga grisköttet .

Det blir också mycket gott . mm....! 


HÄR ÄR RECEPTET :

ca 2 kg fläsklägg,  bogblad - stek , eller 

800 g benfri  picknick-bog 

vatten

2 tsk salt per liter vatten

2 morötter

1 gul lök

gärna dillstjälkar

10 kryddpepparkorn 

10 svartpepparkorn 

DILLSÅSEN :

5 dl buljong

4 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

1 dl finhackad dill

1 1/2 msk vinäger

2 msk socker

svartpeppar

eventuellt salt


SÅ HÄR GÖR DU :
1) LÄGG  köttet i en kastrull .  MÄT upp och häll på så mycket kokande 

vatten att det täcker köttet .  LÅT allt koka upp och ta bort eventuellt skum.

Lägg i skalade och i bitar , skurna morötter och gul lök .

Därefter salt, kryddor och dillstjälkar .

2)  KOKA  allt sakta till dess att köttet är mört och släpper eventuellt ben.

Räkna  1 - 1 1/2  timme .  I BENFRITT kött är det en bra ide' att sticka en

köttermometer in i den tjockaste delen . När termometern visar 80 grader ,

ta grytan från värmen och låt den stå 20 minuter för efterkokning .

Ett perfekt mört och saftigt kött blir resultatet .

3)  OM DU vill ha bort allt fett , låter Du  köttet kallna helt .

Då går det att lyfta bort fettkakan . Fortsätt  annars direkt .

4)  LOSSA köttet från ben .  Skär det i bitar . 

5)  HÄLL 3 dl av den halv- varma  eller kalla buljongen i en kastrull .

Rör ned  mjölet .  Koka några minuter under omrörning .

Späd med mer buljong.  Häll i grädden .  Smaksätt med dill , kryddor,

vinäger  socker och eventuellt lite salt .

6)  LÄGG ner det kokta i såsen och värm till kokpunkten .

SERVERA   Dillköttet med kokt potatis eller ris och dillvippor .

Bjud gärna mamma /svärmor på middag .


HOPPAS DET SMAKAR , det är himla gott !

LYCKA TILL !