HEJSAN !
VISST är hembakat alltid godast !
Och bättre än nygräddade tekakor till fika- stunden
kan det väl knappast bli ...mmm... !
Med grovt mjöl, frön och rivet äpple i degen
smakar de dessutom alldeles ljuvligt !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
75 g rumsvarmt smör
eller margarin
2 msk honung
2 tsk salt
1 grovrivet äpple
ca 13 dl mörkt lantbrödsmjöl
1 dl russin
eller hackade aprikoser(torkade)
1 1/2 dl blandade frön
t ex solros-, pumpa- och linfrön
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke.
Värm mjölken och vattnet till fingervarm temperatur 37 grader
och häll blandningen över jästen .
Rör om tills jästen är upplöst.
KLICKA ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt och det
grovrivna äpplet .
Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
TILLSÄTT russin och /eller aprikoser i slutet av inknådningen.
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort stund
eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i ca 30 minuter .
ARBETA samman degen helt lätt i bunken och stjälp ut den på bakbordet .
Mjöla gärna bordet med mörkt lantbrödsmjöl .
SKÄR upp degen i bitar , forma dem till runda bullar och kavla därefter
ut dem till ovala bröd / runda bröd , ca 10 cm .
Lägg tekakorna på bakpappersklädda plåtar och nagga dem .
Ställ att jäsa ca 30-40 minuter .
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .
GRÄDDA de färdigjästa brödkakorna i mitten av ugnen , i ca 8 minuter.
LYCKA TILL !