fredag 8 januari 2021

GROVA TEKAKOR, 22 ST .




                                          HEJSAN  !

VISST  är  hembakat  alltid  godast !
Och  bättre  än  nygräddade  tekakor till  fika- stunden 
kan  det  väl  knappast  bli ...mmm... !
Med  grovt  mjöl,  frön  och  rivet  äpple  i  degen  
smakar  de  dessutom  alldeles  ljuvligt !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g  jäst
3 dl  mjölk
3 dl  vatten
75  g  rumsvarmt  smör 
eller   margarin
2  msk  honung
2  tsk  salt
1  grovrivet  äpple
ca  13 dl  mörkt  lantbrödsmjöl
1 dl  russin
eller  hackade  aprikoser(torkade)
1 1/2  dl  blandade  frön 
t ex  solros-, pumpa- och linfrön

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke.
Värm  mjölken och  vattnet  till fingervarm temperatur 37 grader
och häll blandningen över  jästen .
Rör om tills jästen är upplöst.
KLICKA  ner matfettet och tillsätt därefter honung, salt och det 
grovrivna äpplet .
Tillsätt lantbrödsmjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg.
TILLSÄTT russin och /eller  aprikoser i slutet av inknådningen.
Tillsätt fröblandningen och arbeta degen ytterligare en kort stund 
eller tills frön och frukt blandats jämt i degen .
TÄCK degen och låt den vila i ca 30 minuter .
ARBETA samman  degen helt lätt i bunken och stjälp ut den på bakbordet .
Mjöla gärna bordet med mörkt lantbrödsmjöl .
SKÄR upp  degen  i  bitar ,  forma  dem  till  runda  bullar och  kavla därefter
ut dem till ovala  bröd / runda bröd , ca 10 cm .
Lägg tekakorna  på  bakpappersklädda  plåtar  och  nagga  dem .
Ställ  att  jäsa  ca  30-40 minuter .
SÄTT  UGNEN PÅ 250 GRADER .
GRÄDDA  de  färdigjästa  brödkakorna i  mitten  av  ugnen ,  i  ca  8  minuter.

LYCKA  TILL !