torsdag 9 september 2021

TIPS !

 


                               TIPS !

Mitt  bästa  kyckling-tips !

För  saftig  kyckling ,  bryn  först  snabbt  på  hög  värme .

Tillaga  sedan  klart  i  ugn  på  125  grader .

Då  blir  Din  kyckling  saftig  och  mör . 25 -  35  min.

TACK !

MOROTSSOPPA MED KOKOSMJÖLK & INGEFÄRA, 2 personer.

 


                                           HEJSAN !

Å, det här var längesedan  jag  gjorde ,  jag  blev så väldigt glad när

jag tänkte på doften av denna soppa mm....!

men kom inte ihåg receptet ,   tittade i en receptbok från då-tiden                 

och där var receptet ,  - en  gulnad liten lapp ... ! 


HÄR ÄR RECEPTET  :

1 gul lök,  4 - 5 morötter , 1 msk olivolja ,  1 dl vatten ,  1 burk kokosmjölk (200 ml)

1 grönsaksbuljongtärning , en liten bit ingefära ,  salt , svartpeppar grovhackade  jordnötter .

SÅ HÄR GÖR DU :  SKALA  och hacka  den gula löken .

Skala  morötter  och skär dem i bitar .  FRÄS  löken och morötterna  i  olivoljan .

Rör  i  vatten ,  1 burk kokosmjölk  och smula ner  1 grönsaksbuljongtärning .

Låt  sjuda  under  lock  8 - 10  minuter  tills  morötterna  är  mjuka.

Riv  en  liten  bit  färsk  ingefära  och  tillsätt .  KRYDDA  med  salt  och svartpeppar .

Mixa  soppan  med  stavmixer  eller  elvispen .

Toppa gärna soppan med  lite grovhackade jordnötter vid servering .

Ett  knäckebröd  med ost är gott till .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

SMULPAJ MED PÄRON OCH LINGON , 4 portioner.

 


                                              HEJSAN  !

Det  här  är  en  gammal  goding  från  min  ungdoms  tid ,

när  vi  tjejer  6 st,   skulle  bjuda  varandra  på  något  hembakat 

som  vi   gjorde  själva  .   Så  här  blev  det  för  min  del , alla  

tjejerna  gillade  pajen .

HÄR ÄR RECEPTET :

SMULDEG : 1 dl vetemjöl , 1 1/2  dl  havregryn,  1/2  dl  råsocker,

100 g smör ,  

FYLLNING :  4 päron , ca 600 g,  2 dl lingon,  färska eller frysta,

3/4 dl  råsocker,  1 tsk  kanel,  2 tsk potatismjöl .

SERVERING : vaniljglass eller lättvispad grädde .

SÅ HÄR GÖR DU !

SÄTT  ugnen på  225  grader .   BLANDA   mjöl, havregryn och socker.

Lägg i smöret  och  finfördela  till  en  smulig  massa.

Skala  päronen  och  skär  dem  i  tunna  klyftor .

Lägg  päron ,  lingon , socker , kanel, och potatismjöl  i  en  smord 

ugnssäker  form .  BLANDA  om,  men  se  till  att  inte  alla  lingon

ligger  i  botten .  Smula  över  degen .  GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen 

tills  päronen  är  mjuka  och  smultäcket  har  fin  färg  20 - 25  min .

SERVERA  pajen  ljummen  med  glass  eller  vispgrädde  till .


Hoppas  att  det  smakar !  och  LYCKA TILL !