HEJSAN !
Ett klassigt recept på goda muffins, som går
lätt och snabbt att baka .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .
Så här gör DU:
SMÖRJ formarna eller plocka ut PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR fett och socker poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver och russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp kakorna och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .
LYCKA TILL !
onsdag 13 april 2016
TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .
HEJSAN !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca 1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .
Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär rutor och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter , tills brödet får lite färg och är genomgräddat .
LYCKA TILL !
SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .
HEJSAN !
Idag ska jag baka bröd utan jäst .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .
Så här gör DU :
BLANDA alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till en lös deg ,
som hälls i smord avlång form , rymd ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA i 175 grader ca 50 minuter.
DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)