onsdag 13 april 2016

MORSANS RUSSIN-MUFFINS 20 ST .

HEJSAN !

Ett klassigt recept  på goda muffins,  som går
lätt och snabbt att baka .

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 dl russin eller korinter ,
1/2 dl varmt vatten ,
muffinsformar som smöras
eller  PAPPERSFORMAR ,
UGN :225 GRADER .

Så här gör DU:
SMÖRJ formarna  eller plocka ut  PAPPERSFORMAR
på en plåt .
RÖR  fett  och  socker  poröst , tillsätt 1 ägg i taget
under kraftig  omrörning .
Smaksätt med citronskal .
BLANDA mjölk, bakpulver  och  russin , rör ner detta i smeten
tillsammans med  vattnet .
FÖRDELA smeten i formarna  och GRÄDDA muffinsen
i mitten av ugnen  ca 10 min. eller tills en sticka känns torr.
Stjälp upp  kakorna  och låt dem kallna under bakduk .
MUFFINSEN går bra att frysa .

LYCKA  TILL !

TALLMOGÅRDENS REUMATIKERBRÖD . 15 BITAR .

  HEJSAN !

 En god vän till mej, var på Tallmogården på 80 - talet ,
och åt då detta bröd så gott som varje dag .
Kanske finns det någon som känner igen det .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl Hirs kokas i 4 dl vatten i 30 min.
1 dl Polenta (majsflingor)
kokas i 2 dl vatten i 15 min.
Låt  alltsammans svalna.
50 g jäst ,
1/2 l vatten
KRYDDOR :
ca  1 msk kardemumma, anis, fänkål,
koriander eller kummin.
7- 8 dl (ca 500 g ) Bovetemjöl .

Så här gör DU :
LÖS jästen i vattnet och blanda den med bägge grötarna.
Sätt till den krydda som Du tycker bäst om och sätt till Bovetemjölet.
Degen ska ej vara för hård .
KAVLA ut degen på en plåt , gärna klädd med bakplåtspapper .
Skär  rutor  och GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme
ca 20 minuter ,  tills brödet får lite färg  och är genomgräddat .

LYCKA  TILL !



SOMMARLIMPA , 1 BRÖD .

    


  HEJSAN !
Idag  ska jag baka bröd utan jäst .

HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl  RÅGFLINGOR ,
7 dl vetemjöl ,
1 1/2 tsk salt ,
1 msk stött  Anis och Fänkål , blandat eller Brödkryddor.
1 msk bakpulver ,
5 dl vatten ,
1/2 dl sirap .

Så här gör DU :
BLANDA  alla ingredienser i en bunke .
Tillsätt vatten och sirap och arbeta snabbt ihop till  en lös deg ,
som hälls i  smord  avlång  form , rymd  ca 1 1/2 liter .
GRÄDDA   i  175  grader   ca 50 minuter.

DET här brödet har jag gjort många gånger, det är populärt .
LYCKA TILL !