tisdag 25 januari 2022

MITT KNAPRIGA BONDBRÖD , - 2 ST .

 


                                                     HEJSAN  !


Så himla lätt att göra ,  och dessutom jättegott !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl mjölk

50 g smör

2 tsk salt 

15 dl matbrödsmjöl av vete 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA  jästen i degbunken och rör ut den i lite av mjölken .

Smält matfettet och häll på resten av mjölken.

Låt blandningen bli 37 grader .

Häll vätskan över jästen ,  rör om och tillsätt saltet och det 

mesta av mjölet .

Arbeta degen smidig.

Strö på lite mjöl och låt den jäsa övertäckt i ca 40 minuter  

till dubbel storlek .

TAG UPP degen och arbeta den en stund på mjölat bakbord.

Dela degen i 2 delar  och forma varje del till ett runt bröd.

Lägg bröden på bakpappersklädd plåt .

Snitta ytan i ett rutmönster med en vass kniv .

LÅT bröden jäsa i 30 minuter .

(*Pensla med lite sirapsvatten och strö på sesamfrön .)

och GRÄDDA i  200 grader i 30 minuter .

Ställ plåten i nedre delen av ugnen .

(*Eller också kan Du göra så här  ;  ställ lite vatten i en skål

som Du samtidigt ställer in i ugnen som bröden , ytan på bröden

blir knaprigare .

LÅT bröden kallna på galler ej övertäckt .


LYCKA TILL !


ÄLG- SKAV MED BLOMKÅLSMOS OCH LINGON , - 4 PORT.

 


                                               HEJSAN !

Det här är det godaste jag någonsin har ätit , så himla gott !

Receptet fick jag av min goda vän MONAS .

DET HÄR BEHÖVER DU :

4 schalottenlökar 

200 g kantareller frysta

500 g älg- skav

1 msk kokosfett

1 1/2 dl lingon 

salt

svartpeppar/ pepparmix

BLOMKÅLSMOS :

600 g blomkål 

ca 1 dl mjölk

4 msk Västerbottenost

salt

svartpeppar /pepparmix 

SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp mycket med saltat vatten.

Dela blomkålen i små buketter  eller skär i skivor 

tills de blivit mjuka .

Mosa blomkålen till mos , häll i mjölk pö om pö 

till önskad konsistens ,  tillsätt osten och smaka av

med salt och peppar.

SKALA och finhacka löken.

Rensa och dela de stora svamparna i mindre bitar .

DELA det halvfrysta älg-skavet i mindre bitar .

Hetta upp 1/2 msk kokosfett i en stekpanna och 

fräs löken och svamparna i några minuter .

Ta ut svampröran, hetta upp resten av kokosfettet 

i pannan och lägg i älg skavet och stek det  tills det bryns.

VÄND i den stekta svampröran och lingon på slutet .


SMAKLIG MÅLTID !