söndag 18 augusti 2013

LÄTTBAKAT RÅGBRÖD 3 LIMPOR.

mmm...det här är godis med smör och en god ostskiva på.

50 g jäst
10 dl fingervarmt vatten 37 grader
3 dl vetekross
1 msk salt
1/2 dl mörk brödsirap
7 dl vetemjöl special
17-19 dl grovt rågmjöl

Så här gör DU:
SMULA jästen i en bunke och rör ut den i
det fingervarma vattnet.
Häll i resten av vattnet, vetekross, salt och
brödsirap.
Arbeta in vetemjölet och sist rågmjölet,
lite i taget, tills degen är smidig och släpper
kanten.
LÅT jäsa 60-90 minuter.
KNÅDA degen ordentligt på bakbordet så
alla gasblåsor försvinner.
Dela den i tre delar och kavla ut till avlånga limpor.
Lägg i smorda bakformar, ca 1 1/2 liter.
Låt bröden jäsa under duk ca 60 minuter.
PENSLA med smält matfett .
Grädda i 175 grader på nedersta falsen ca 75 minuter.
Låt bröden svalna övertäckta på galler.

ALL LYCKA TILL !