måndag 4 oktober 2021

KANELBULLENS DAG , -IDAG 4 OKTOBER .

 


                                          HEJSAN !


IDAG  SKA VI FIRA  KANELBULLENS DAG !

DET  blir  48  stycken  bullar .   Så himla goda mm...!

Mycket  smör är knepet med det hela , (margarin ) .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst,  4 1/2  dl  kall  mjölk,   1 dl  strösocker,  

1  tsk  stött  kardemumma,  12- 13  dl  vetemjöl

175 g  smör , rumstempererat ,  3/4 tsk salt

FYLLNING :

200 g  rumstempererat  smör,   1 1/4  dl  strösocker,  2 1/2  msk malen kanel.

PENSLING  & GARNERING :

1 uppvispat  ägg ,  1 1/2  dl  pärlsocker .


SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  ut jästen i mjölken .

Blanda socker, kardemumma och det mesta av mjölet + salt .

KLICKA  i smöret och arbeta samman tills degen lossnar 

från kanten på skålen .

Låt jäsa under bakduk i ca 1 1/2 timme.  Sätt ugnen på  225 grader.

FYLLNING :

DELA  degen på mitten .

Kavla ut varje del till en rektangel ca 35 x 45 cm .

Blanda och bred på fyllningen .

RULLA samman från långsidorna .

Skär i bitar och lägg i pappersformar .

Låt jäsa under bakduk 30 - 40 minuter .

PENSLA  bullarna med uppvispat ägg .

Strö på pärlsocker .  GRÄDDA  i mitten av ugnen 8 - 10 min.

LYCKA TILL på Kanelbullens dag !