onsdag 29 juli 2020

GRÖNSAKSRÖRA TILL SPAGETTI, 1-2 PERS.



                                    HEJSAN !

Här blev det en mager och jättegod pastasås !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 paprikor, gröna , röda eller gula
100 g champinjoner
1/2 squash
1 - 2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 msk tomat-PURE
lite franska örtkryddor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR grönsakerna i bitar .
Hetta upp olivoljan i en  kastrull och
låt grönsakerna fräsa någon minut .
HÄLL på en burk krossade tomater,
den pressade vitlöken och låt
blandningen koka underlock8-10 min.
SMAKA av  med örtkryddor, salt och peppar.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

KAKOR TILL KAFFET - KLICKKAKOR,



                             HEJSAN !

MJUKSEGA lättbakade kakor, VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET  :
100 g smör/margarin
100 g farinsocker
1 tsk vanillinsocker
100 g STORA havregryn
1 dl vetemjöl
30 g kakfyllning

GARNERING :
Smält blockchoklad
+ kakfyllning

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker .
Blanda ned vanillin  och havregryn,
som först varsamt blandats med mjölet.
Tillsätt kakfyllningen.
Lägg  klickar  av smeten ( 1 msk )  på
bakpappersklädd plåt.
GRÄDDA i 175 grader under 5 minuter.
Låt kakorna svalna någon minut på plåten,
innan de lyfts över på galler  och
GARNERAS med en klick smält choklad
och resten av kakfyllningen .

LYCKA TILL !


UGNSPANNKAKA , TILL MÅNGA !




                                     HEJSAN !

Den här ugnspannkakan äter vi
ofta, efter vi ätit soppa av något slag.
DU kan göra tunn pannkaka i stekpanna
av detta recept .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
Mät upp mjölet och saltet i en bunke.
Häll i 2 dl av mjölken .
VISPA till en jämn smet .
Blanda i resten av mjölken och äggen .
Vispa tills allt är ordentligt blandat .
KLÄ en liten långpanna 25x35 cm
med bakplåtspapper .
GRÄDDA i 225 grader, ca 25-30 min.

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

TIPS !
För att göra pannkakan lite mer
fiberrik, går det utmärkt att byta
ut hälften av vetemjölet mot
grahamsmjöl.          TACK !

LINSSOPPA , 4 PORT.



                             HEJSAN !

Nu när det är lite ruggigt ute
passar det bra med en soppa
till middag .
mmm...! Så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl röda linser
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 burk krossade tomater
1 tsk timjan
8 dl grönsaksbuljong
150 g kryddig korv
salt , svartpeppar, persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA lök och vitlök .
Fräs i oljan, tillsätt linser, tomater,
timjan och buljong .
Låt puttra ca 10 minuter .
SKÄR korven i bitar .
Lägg dessa i soppan och låt puttra
ytterligare några minuter .
SMAKA AV salt, peppar och persilja .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


SPENAT OCH LINSBIFFAR , 4 PORT.



                             HEJSAN !

mmm... !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
75 g färsk spenat
1 msk rapsolja
2 dl kokta kikärter - i pappförpackning
2 dl kokta röda linser- förkokta
1 msk mjöl
1 tsk timjan
salt, citronpeppar
4 msk grovhackade hasselnötter
2 msk rapsolja

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA löken och fräs den tillsammans med
spenaten i oljan .
KÖR lök, spenat, kikärter och linser i en mat-
beredare eller mixer .
Blanda i mjöl och kryddor, forma till biffar .
Vänd biffarna i de hackade  hasselnötterna
och stek i rapsolja .
SERVERA med ris eller potatismos, citronklyftor
och sallad .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

MORMORS SOLIGA BULLAR, 24 ST.



                        HEJSAN !

Att få njuta och känna doften av nybakade,
fiberrika och mustiga bullar till frukosten
ger en härlig start på dagen .
Solrosfrön ger brödet god smak
och rikligt med fibrer .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
1/2 dl olja
5 dl lättmjölk
2 dl solrosfrön
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
ca 13 dl lantvetemjöl
PENSLING :
ägg eller vatten
solrosfrön
UGN :  225 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  olja och mjölk till 37 grader .
Rör ut den smulade jästen i degspadet .
TILLSÄTT solrosfrön, salt, sirap och
det mesta av mjölet .
Arbeta degen blank och smidig .
Låt den jäsa ca 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och
knåda den väl .
Dela den i 24 delar, som formas till
runda bullar .
LÄGG bullarna på bakpappersklädd
plåt och jäs ca 30 minuter .
Pensla med ägg eller vatten och strö
på solrosfrön .
GRÄDDA ca 12 minuter i mitten av
ugnen .
Låt bullarna kallna på galler under bak-
duk. 

LYCKA  TILL !            

TIPS !
DE går  bra att frysa, men tina dem helst
i rumstemperatur .

TACK !