söndag 22 juni 2008

VILTGELE.

Tid:1 timme 30 minuter.

1 kg röda vinbär -lite omogna
600 g svarta vinbär
3 kanelstänger
15 hela kryddnejlikor
2-3 bitar hel ingefära
750 g socker, per liter
avrunnen saft.
ev. 1 krm natriumbensoat/liter färdig gele.

Så här gör Du:
Skölj bären väl.
Koka dem under lock tillsammans
med kryddorna i 15-20 minuter.
Häll massan i en silduk och låt den
självrinna tills all saft runnit ur.
Mät den avrunna saftmängden
för att beräkna hur mycket socker
som ska tillsättas.
Slå tillbaka i den rengjorda grytan.
Koka upp saften och rör ner sockret.
Låt koka under lock i 10-15 minuter
utan att röra så mycket.
Ta grytan av värmen och skumma ytan.
Gör geleprovet och tillsätt ev.
natriumbensoat utrört i lite gele.
Häll upp på rena burkar.

Du kan göra gelen på enbart en sort bär.

GELEPROVET.

gör Du för att kolla att gelen är färdigkokt.
Häll 1 msk av gelemassan på
en flat kall tallrik.
Låt svalna någon minut,
dra sedan med baksidan
av en kaffesked genom gelemassan.
Om massan inte flyter samman
igen är gelen färdig.

LINGONMARMELAD .

Brukar Du plocka lingon-gör det .
Här får Du ett recept som går fort o´lätt.

1 kg lingon
1 kg syltsocker
4 citronskivor med skal
2 bitar hel kanel

Så här gör Du:
Rensa och skölj bären.
Blanda bär, syltsocker,
citronskivor och kanel
i en gryta.
Värm under omrörning
Koka kraftigt i 3-4 minuter.
Ta bort skummet och
låt det svalna i ca 15 minuter.
Plocka upp citronskivorna
och kanelbitarna.
Häll upp på rena burkar.

KRÄFTLAG ,FÖR KOKTA KRÄFTOR. 1 KG

Till 1 kg kräftor
Tid:20 minuter + 10 timmar i lagen.

2,5 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
dillstjälkar
10 dillkronor

Så här gör Du:
Koka alla ingredienserna
till lagen ett par minuter.
Låt den svalna något och
häll den sedan över de kokta
och avrunna kräftorna .
Ställ kallt och låt det svalna snabbt.
Kräftorna ska ligga i lagen i 10-12 timmar.

Det här tar tid , men det är det värt.

Du kan använda lagen för att ge kräftsmak åt räkorna.

HAVREKAKOR 25 ST.

100 g smör
2 msk socker
1,5 dl snabbhavregryn
1 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl

Så här gör Du:
Rör smör och socker smidigt
Tillsätt havregryn och mjölsorterna
Arbeta samman till en deg
Forma degen till 25 runda bollar
(fyrkantiga)-nej skämt åsido.
Lägg på plåt.
Platta till dem korsvis
med en gaffel.
Grädda i 175 grader 12-15 min.

jättegoda , lätta att göra .

PASTA & SKINKGRATÄNG MED GRÖNSAKER. 4 PERS.

6 dl kokt pasta
180 g burkskinka
skuren i mindre bitar
smör till formen
1 liten squash
3-4 tomater
1 purjolök
50 g riven ost,lagrad om Du gillar det
salt o peppar
1-2 tsk torkad oregano,
timjan &basilika
2 ägg
3 dl mjölk

Så här gör Du:
Skiva squashen salta lite,
och lägg i ett durkslag i 30 min.
(för att dra ur vätska)
Spola hastigt av saltet och
torka med hushållspapper.
Smörj en ugnsfast form .
Varva pasta,skinka grönsaker,
ost, salt och kryddor.
Lägg tomatskivor,ostskivor
och squashskivor överst.
spara lite ost till topping.
Vispa ihop ägg och mjölk
och slå i formen.
Gratinera i 200-225 grader
i 25-30 minuter,tills
gratängen har stannat
och fått lite färg.

mmmm.