fredag 3 februari 2023

MARINERAD UGNSFISK , 2 PORT . (med 1 klyfta honungsmelon - efterrätt)

 


                     HEJSAN  !


En gång i tiden , 1990 , fick jag för mig att jag skulle gå ner i vikt .

Fisk var ju bra att äta tänkte jag  !

Sagt och gjort ,  så här blev  rätten  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 tsk kinesisk soja 

1 dl vatten 

2 tsk pressad citronsaft  eller

torr sherry 

1/2  vitlöksklyfta 

1/2 kryddmått riven / mald ingefära

150 g rödspätta -file 

1 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA soja, vatten och sherry /

citronsaft  till en marinad .

SKALA och krossa vitlöken .

Blanda ner den och ingefäran i marinaden .

LÄGG  fisken i en liten ugnssäker form .

Häll på marinaden .

TÄCK över formen och låt den stå i 

kylskåpet  1/2 - 1 timme .

Vänd fisken en gång under tiden .

SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta fisken .

Täck formen med aluminiumfolie  och 

koka fisken i ugnen 12 - 15 minuter.


SERVERA  med 100 g haricots verts,

1 1/2 dl kokt ris och en grönsallad 

gärna med 2 tsk dressing .


+Efterrätt 


SMAKLIG MÅLTID  !





MAUDS BÄSTA FISK . 2 PORT .

    


                        HEJSAN  !


mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
250 - 300 g spättafile'er  djupfrysta 

100 g purjolök

60 g okokt ris 

1 1/2 dl vatten

curry, peppar, salt

citron, persilja

citronklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR fisken i bitar .

2)  STRIMLA  purjon fint .

3)  BLANDA purjo, ris, vatten 

och  kryddor i en kastrull .

4)  LÄGG fisken ovanpå .

Sätt på ett lock och sjud ca 20 - 25 min.

5)  STRÖ över rikligt med persilja vid 

serveringen .

6)  GARNERA med citronklyftor .


SMAKLIG MÅLTID !

GRÖNSAKSSOPPA MED KOKT KYCKLING , 4 PORT . (middag )

 


                   HEJSAN  !


Detta är en krämig och mild soppa med  fin smak av både rotfrukter och persilja .

Mild , tänkte jag,  först när jag blev bjuden hos en god vän , 

- jag vet att du gillar soppor med  sting i Maud, men tycker att du ska 

smaka på denna soppa , sa min goda vän .

mm...riktigt  god !

HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kyckling -file'

2 gula lökar 

1 liter vatten

1 1/2  hönsbuljongtärning

saft av 1 citron 

4 stjälkar persilja 

1 purjolök

2 morötter

40 g  rotselleri

2 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk 3 %

1/2 dl finklippt persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA  kycklingfile'erna .

Skala och klyfta löken .

Koka upp vattnet med buljongtärning 

och citronsaft .

Lägg i kyckling, lök och persiljestjälkar .

Låt koka under lock på svag värme ca 30 min.

2)  TA UPP kycklingen och skär dem i skivor .

Skölj ,  ansa och strimla purjolöken .

Skala morot och selleri .  Strimla fint .

3)  SMÄLT  matfettet i en kastrull och fräs upp 

grönsakerna .

Strö över mjöl,  späd med mjölk och 6 dl av -

silad buljong .  Låt  koka  5 - 10  minuter .

Lägg ner  kycklingköttet och låt soppan få 

ett uppkok . 

Strö  över  persilja .

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !