fredag 15 januari 2021

SKAGENBAKELSE , 4 BAKELSER .




                                        HEJSAN !


BEMÄRKELSEDAG ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6  längdskurna  skivor  vitt  formbröd
600  g  räkor  med  skal
1  hårdkokt  ägg
1  dl  CREME FRAICHE
1/2 dl  majonnäs
1  knippa  finhackad  dill
GARNERA  MED :
400  g  räkor  med  skal
50  g  löjrom eller  stenbitsrom
dill, citron, sallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  ut  två  trekanter  från  varje  brödskiva .
Skala  räkorna  och  dela  dem i  mindre  bitar .
Skala  och  hacka  ägget .
RÖR  samman  CREME FRAICHE,  majonnäs, 
räkor,  ägg  och  dill .
Smaka  av  med  salt  och  peppar.
FÖRDELA   röran  med   räkorna,  på  bröden 
och  lägg  samman  dem tre och tre .
Bred  resten  av  röran  runt  om  och  ovanpå
bakelserna .
Tryck  fast  hackad  dill  runt  kanterna .
SKALA  räkorna   till  garneringen  och
garnera  efter  egen  smak  och  fantasi  .

LYCKA  TILL !

SOLROSRUTOR , 24 - 30 RUTOR .





                                               HEJSAN !

GODA BULLAR GÅR ALLTID ÅT !
Baka  i  god  tid  och  frys  in .
Värm  dem  gärna  lite  när  det  är
dags  för  servering  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  mjölk
2  msk  honung
2  tsk  salt
1/2  dl  sesam- eller pumpafrön 
5  dl  rågsikt
7  dl  vetemjöl
UGN :  225  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Värm  mjölken  till  37  grader .
Häll  lite  mjölk  i  bunken  och  
rör  tills  jästen  löst  upp  sig .
Tillsätt  resten  av  mjölken ,  honung,
frön,  salt  rågsikt  och  det  mesta  av 
vetemjölet .
Arbeta  samman  till   en  smidig  deg ,
tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  på
dragfri  plats ,  ca  40  minuter .
TRYCK  ut  degen  i  en  långpanna 
30 x 40 cm,  klädd  med  bakplåtspapper.
Markera  rutorna  med  en  degskrapa  och
låt  jäsa  under  bakduk  30-40 minuter.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  15  minuter.
Låt  svalna  .  SKÄR  eller  bryt  brödet  i  rutor .

LYCKA  TILL !