måndag 20 april 2020

SAFTIGA MOROTSBRÖD, 2 ST .



                   HEJSAN !

Det doftar nybakat !
Vackert ser det ut och gott smakar det .
Morötter och färskost gör brödet saftigt .

HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
6 dl vatten
2 dl grovt rivna morötter
200 g färskost
3 msk färsk hackad timjan
7 dl rågsikt
3 tsk salt
9 dl vetemjöl
olivolja till formen .
TOPPING :
Solrosfrön
UGN: 200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke .
Värm vattnet till 37 grader .
Häll i lite av vattnet och rör tills
jästen lösts upp .
Tillsätt resten av vattnet, morötter,
färskost, timjan och rågsikt .
TILLSÄTT salt och vetemjöl och
arbeta ihop till en smidig deg i
maskin, ca 10 minuter eller 20 min
för hand . Låt jäsa , ca 40 minuter .
SMÖRJ  2 avlånga brödformar, som
rymmer ca 1 1/2 liter, med olja och
"bröa" dem med vetemjöl .
TA UPP degen på lätt mjölat bakbord.
Knåda degen en stund .
Dela degen i 2 lika stora bitar och forma
bitarna till längder .
Kavla gärna ut degen, rulla ihop och lägg
över i brödformarna .
Platta till bröden något så att de fyller ut
formarna .
LÅT bröden jäsa övertäckta på varm och
dragfri plats, ca 30 minuter .
Sätt ugnen på 200 grader .
TOPPING :
Pensla bröden med vatten och strö över
solroskärnor .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20-25 min.
Låt svalna en stund i formen , lägg över en duk.

LYCKA TILL !



PANERAD RÖDSPÄTTA, 4 PORT.



                            HEJSAN !
mmm...,
Panerad rödspätta med äppel- och russinsås .
Min goda vän Monas, var pigg på att ta till
lite vad som helst, när det fattades något.
Därav denna russinsås .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg
1 1/2 dl ströbröd/havrekli
1 1/2 tsk torkad dragon
salt
500 g rödspätta -FILE'ER
smör/margarin till stekning
TILLBEHÖR :
äpple- och russinsås
kokt potatis
sallad

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp ägget i en djup tallrik .
Blanda ströbröd/havrekli, dragon
och salt i en annan djup tallrik .
Vänd rödspättorna först i det upp-
vispade ägget och sedan i ströbröds-
blandningen .
Lägg fisken på en tallrik .
STEK rödspättorna i en stekpanna
med ganska mycket smör.
Lägg dem åt sidan allt eftersom .

ÄPPEL och RUSSINSÅS :
Blanda 4 dl turkisk yoghurt och
3 msk svensk senap i en skål .
Skölj och skär 1 litet äpple i
tärningar  och rör ner i yoghurten
tillsammans med 3/4 dl ljusa russin.
Smaka av med salt och peppar .

SERVERA med kokt potatis ,
äpple- och russinsås, och en
sallad .

LYCKA TILL !