onsdag 19 maj 2021

TORSK I HUMMERSÅS , 4 PERS.



                                          HEJSAN !

SMAKA PÅ DET HÄR , mmm...HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
600 g djupfryst  TORSKFILE'
1/2 - 1 fänkålsstånd
1/2 tsk salt
2 dl CREME FRAICHE 
3/4 dl mjölk
2 msk hummerfond
1 tomat
10 -12 oliver 
färsk timjan 

SÅ HÄR GÖR DU :
Tina torsken något och skär den i portionsbitar .
Salta dem lätt .
Ansa och tärna fänkålen .
Fräs den mjuk och glansig i lite smör utan att
den får färg .
Tillsätt CREME FRAICHE, mjölk och hummer-
fond .  LÅT det koka upp under omrörning .
Lägg ner fiskbitarna och ös lite sås över dem .
Låt allt puttra under lock på svag värme ca 6-8 min.
Smaka av såsen .
Hacka tomaten under tiden .
GARNERA med tomathack och oliver.
Strö över lite färsk timjan .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


MARYS MORGONDRINK , 1 PORT.



                                          HEJSAN !

MIN GODA VÄN MARY, 88 ÅR ,  DRACK DENNA DRINK
VARJE MORGON.
SOM MARY ALLTID SA ; EN HÄRLIG UPPPIGGARE 
PÅ MORGONKVISTEN .

HÄR ÄR RECEPTET:
HÄLL riktigt kall TOMTJUICE i ett glas .
Smaksätt med några stänk Tabasco ,
pressad  Citronsaft , salt och svartpeppar.
Stick ner en stjälk Blekselleri .

NJUT !

DAGENS MIDDAG : KORVLÅDA , 4 P0RT .

                               
                                   HEJSAN !


DET här var längesen jag gjorde, men det står på  mitt  receptet 
att det var jättegott . 
Så då ska vi äta det idag !

HÄR ÄR RECEPTET ; OCH SÅ HÄR GÖR DU :

VARVA 4 portioner kokt pasta , t ex skruvar ,
med 250 g tärnad falukorv , 
1tärnad grön paprika och 
10 cm finhackad purjolök 
i en smörad form .
VISPA ihop 3 ägg ,
3 dl mjölk  och
2 dl riven ost .
HÄLL  blandningen över och  
Grädda i 200 grader, ca  30 minuter .

SERVERA med strimlad kinakål
blandad med krossad ananas .

 SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


FRESTANDE GOTT , 4 PORT . - MIN GODA EFTERRÄTT !



                                        HEJSAN !

NU SKA DET VÄL SMAKA MED DENNA  HÄRLIGA 
APELSINDESSERT  SOM DU GÖR PÅ 5 MINUTER .

SÅ HÄR GÖR DU :
Skär 3 skalade apelsiner i småbitar och fördela frukten 
i 4 portionsglas .
Vispa 2 äggulor, 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker 
pösigt .
Vispa 2 äggvitor till hårt skum och vänd ner det i ägg-
gula-smeten .
Häll den skummiga såsen över apelsinerna .
GARNERA med en kvist citronmeliss och servera genast .

-inte behöver det väl vara helg , för att vi ska äta efterrätt ? eller !

LYCKA TILL !

KÅLPUDDING PÅ MITT VIS , 4 PORT.



                                            HEJSAN  !

SÅ HÄR GÖR JAG KÅLPUDDING  OCH DEN BLIR SÅ GOD.
SÅ GOD .
BÅDE STORA OCH SMÅ, UNGA OCH  GAMLA  
GILLAR PUDDINGEN  MED  KOKT POTATIS , SÅS 
OCH LINGONSYLT  .
VARSÅGODA  ! 

HÄR ÄR RECEPTET :
Ca  1/2  vitkålshuvud,  ca  3/4  kg
FÄRS :
300 g blandfärs 
2 kokta kalla potatisar 
1 -1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 3 dl mjölk
UGN :200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
TA BORT de yttersta bladen på vitkålen .
Skär kålen i skivor, för att sedan kunna skära den i tärningar 
och bryn den på svag värme med i lite smör/margarin .
Rör om ofta så kålen inte blir bränd .
MOSA POTATISEN och arbeta in den i färsen tillsammans
med salt  och vitpeppar .
Späd färsen med mjölk till en ganska lös smet .
LÄGG HÄLFTEN  av kålen i en smord form .
Bred färsen över och täck med resten av kålen .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 45 - 60 minuter eller tills kålen 
blivit mjuk och färsen är genomstekt .
SPÄD med lite vatten om kålen ser ut att bli torrunder 
stekningen i ugnen .

SERVERA med kokt potatis, rårivna morötter med 1/2 rivet äpple i.
 
"så säger barnen !  "jag tycker inte om sånt " då säger jag -
Du behöver inte äta det , men Du kan smaka ...
Är det inte gott får Du slippa !
Nästa gång går det kanske lättare att prova!

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

UGNSBAKAD KASSLER MED TIMJANFRUKTER , - PÅ MITT VIS, 4 PERS.



                                   HEJSAN !

ALLT  PÅ  ETT  STÄLLE - SÅ HIMLA  GOTT 
OCH  SMAKRIKT  .

HÄR ÄR RECEPTET :
500  g  benfri  kassler
1  kg  rotfrukter  t  ex  potatis,
morötter,  rotselleri,
palsternackor 
1 stor  gul  lök
2  vitlöksklyftor
salt och peppar
1  tsk  timjan
olivolja

OSTTÄCKE :
2  dl  CREME FRAICHE 
1  äggula
125  g  färskost  med  vitlök
salt, peppar
UGN : 225  GRADER .
GARNERING ,  Färsk  timjan .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  ROTFRUKTERNA   och  skär  dem  i  bitar .
Lägg  dem  i  en  smord  form .
SKALA LÖKEN  och  skär  den  i  klyftor  och  blanda 
med  rotfrukterna .
Pressa  över  vitlök  och  krydda  med  salt,  peppar  och  timjan .
Ringla  över  olivolja .
Rör  om  så  att  allt  blandas  och  blir  glansigt .
BAKA  ROTFRUKTERNA  mitt  i  ugnen  ca  30 - 40  minuter
eller  tills  de  är  mjuka .
Rör  ut  CREME FRAICHE  med  ost,  äggula,  salt  och  peppar .
SKÄR  KASSLERN  i  skivor  .
Lägg  kasslerskivorna  över  rotfrukterna  och  bred  ostkrämen över.
GRATINERA  mitt i  ugnen ca  15  minuter eller  tills  allt  fått fin 
färg .  GARNERA  med  färsk  timjan .

SMAKLIG  MÅLTID  OCH  LYCKA  TILL !