måndag 17 augusti 2020

KRÄMIG NÖTKAKA MED APELSINGRÄDDE, 8-10 BITAR .



                     HEJSAN !
DETTA är en himmelskt god kaka som gärna
ska vara lite kladdig i mitten.
Servera med vispad grädde smaksatt med
rivet apelsinskal .

HÄR ÄR RECEPTET :
3dl hasselnötter
1 dl smör- &rapsolja
2 dl strösocker
3 ägg
250 kesella kvarg
2 dl vetemjöl
2 krm salt
1/2 tsk bakpulver

APELSINGRÄDDE :
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Mixa 2 dl av hasselnötterna och rör ihop
med smör-&rapsolja och socker .
Tillsätt äggen, ett i taget och hälften av
kvargen .
BLANDA mjöl, salt och bakpulver och
rör ner i smeten .
Häll den i en smord och bröad form  med
löstagbar kant ca 24 cm i diameter .
GROVHACKA resten av nötterna och
strö över smeten .
GRÄDDA kakan i mitten av ugnen 18-20 min.
Låt svalna .
Vispa grädden och rör ner florsocker, resten
av kvargen och apelsinskal .

SERVERA apelsingrädden till kakan .

LYCKA TILL !

VANILJPAJ MED BÄR , 8 BITAR.



                       HEJSAN !

Här får Ni en söt vaniljpaj som
passar till syrliga bär, t ex hjortron,
lingon och vinbär .

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör / margarin
1 äggula

FYLLNING :
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 vaniljstång
eller  1/2 krm vaniljpulver
2 dl CREME FRAICHE
2 msk vetemjöl

2 dl hjortron
1 dl hjortronsylt

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl, socker och smör
till en grynig massa .
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till
en deg .
Tryck ut den i en form med löstagbar-
kant , ca 24 cm i diameter .
Låt  vila  i kyl 30 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt .
Skrapa fröna ur vaniljstången .
RÖR ihop ingredienserna till fyllningen
och häll i pajformen .
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen,
ca 35 minuter .  Låt kallna .
Blanda bär och sylt och bred ut på pajen .

LYCKA  TILL !