onsdag 20 april 2022

SKÅLLAD RÅGLIMPA , 2 ST ,

 


                                                    HEJSAN  !

 Brödet  blir  väldigt saftigt å  mustigt   och  det  beror  på skållningen .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

SKÅLLNING ;

1 liter grovt rågmjöl

7 dl kokande vatten 

*****************

50 g jäst

2 msk ljummet vatten

1/2 dl sirap

1 msk salt

2 tsk malda brödkryddor

ca 8 dl lantvetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp vetemjölet i en skål .

Häll det kokande vattnet över och  blanda samman till en deg.

Täck bunken med en fuktad duk och låt den stå i rumstemperatur över natten .

SMULA jästen i en bunke och rör ut den i det ljumma  vattnet .

Arbeta  ner jästen, sirapen,  saltet  och  brödkryddorna  i det skållade  mjölet .

Tillsätt  största delen av lantvetemjölet  och bearbeta degen väl tills den blir 

blank och smidig .

Lägg en fuktad  duk  över bunken  och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter .

ARBETA degen lätt i bunken .

Ta upp den på mjölat bord och dela den i 2 delar .

Forma varje del till en avlång limpa och lägg på smord plåt (el bakplåtspapper)

Nagga  lätt .   LÅT limporna jäsa övertäckta med fuktad duk till dubbel storlek ca 40 min.

SÄTT UGNEN PÅ  200 grader.

GRÄDDA på första falsen i ugnen 30 minuter  ;  SÄNK värmen till 175 grader  

och grädda ytterligare ca 30 minuter .

LÅT limporna kallna inlindade i duk på galler .


LYCKA  TILL