tisdag 19 november 2019

KORVGOTT MED STING, 4 PERS.




                             HEJSAN !

Ett  riktigt gott sting  är det i denna goda korvrätt ,
som kommer sig  av den goda korven.
Stora och små unga och gamla gillade den !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 tomater
2 gula paprikor
1 bukett broccoli
1 rödlök
10 cm purjolök
250 g kryddstark korv
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
200 g riven prästost
färsk timjan

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  tomater och paprikor i tärningar .
Skär broccolin i buketter, förväll i lättsaltat vatten.
Blanda med skalad och klyftad rödlök,
slantad purjolök och korv i slantar .
Lägg allt i en smord ugnsform .
BLANDA  ägg, grädde och ost, häll över gratängen
och ställ in i ugnen i 200 grader i ca 35 minuter .
Klipp timjan över och servera .
+
 TIPS !
HÄLL inte gratängsås ända upp till kanten
på formen - då kokar den lätt över .

SMAKLIG MÅLTID !



FIBERRIKA FÄRSBIFFAR , 4 PERS.




                          HEJSAN !

KÖTTFÄRS  i alla  de  former  är  utmärkt  mat
där  man  kan  smyga  ner  fiberrikt  kli .
Goda och saftiga  biffar  blir  det  av  detta .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g mager nötfärs eller blandfärs
1/2 dl havrekli eller kostfibrer
1 dl vatten
2 små rivna palsternackor  eller
motsvarande mängd  riven rotselleri
salt och svartpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  alla ingredienser.
Forma  färsen  till  8 små biffar  och stek dem
på svag värme i en teflonpanna -  någon olja
behövs knappast .
GOTT  med  bara  en  knäckebrödssmörgås
och  sallad  till  eller  lägg dem  i ...
TOMATSÅS :
1 burk  tomatkross
1 hackad  gul  lök
salt å peppar
Blanda såsen i en traktörpanna och låt det
puttra  tills löken är mjuk.
Lägg de stekta biffarna ovanpå, och värm
en stund .

LYCKA TILL !


FISKBULLAR MED CURRYSÅS OCH RÅRIS , 2 PERS.



                    HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !
Fiskbullar  är  lättlagad  vardagsmat som  smakar
extra  gott  med  currysås .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 påse frysta  fiskbullar,  300 g
1 msk olja
1 msk curry
1 msk vetemjöl
1/2 fiskbuljongtärning
1 dl vatten eller vitt vin
2 dl lättmjölk
råris

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM oljan i en kastrull och låt curryn  fräsa lätt.
Tillsätt vetemjöl och smulad fiskbuljongtärning.
Späd först med vatten eller vin, låt såsen  småsjuda
och  späd  sedan  med mjölken .
Smaka av och krydda mer om det behövs .
Lägg i  och  värm  fiskbullarna  i  såsen .
SERVERA  med  kokt  råris  och   eventuellt också
mango  chutney .
Tomater och grönsallad  till .

LYCKA TILL och  SMAKLIG MÅLTID !