lördag 13 november 2010

KÖTTBULLAR MED STING. 4 port.

Till 500g köttfärs tillsätt
2msk sweet chilisås och
4 finhackade soltorkade
tomater.
Gör sedan som DU brukar göra.

jättegott med lite annan
smak ibland.

Smaklig måltid.

FETAOST-KRÄM. 10 PORT.

Läcker kräm som passar
särskilt bra till
GRÖNSAKSRÖRAN.
Gör den gärna en
dag i förväg.(så den får stå till sej.)

150g fetaost
2 dl creme fraiche
2 msk finhackad timjan
el. 2 tsk torkad.

SERVERA den i skål till
ratatouillen.

mmm,mmm, så himla gooottt.

LYCKA TILL!

FRANSK- GRÖNSAKSRÖRA . 10 PORT.

Mumsig grönsaksrätt,som kan
serveras varm eller kall.

1 aubergine
2 röda paprikor
2 tomater
1 gul lök
1 squash
2 msk olivolja
salt o' peppar.

Så här gör DU:
Skölj ansa och skär
alla grönsakerna i
stora tärningar.

Hetta upp oljan i en
stor gryta och fräs
grönsakerna tills de
fått lite färg.

Smaka av med salt o'peppar.

Nästa recept är en FETAOST-KRÄM
som DU ska ha till denna sallad.

LYCKA TILL!








stor gryta

ÄGGSTANNING OCH LAX. 10 PORT.

Det här är smarrigt,tycker jag.mmmm.

4 dl grädde
4 ägg
salt o peppar
smör el. marg.
till formen.
4 skivor färskrökt lax
1 litet knippe gräslök
UGN:175 GRADER.

Så här gör DU:
Koka upp grädden och låt den svalna.
Vispa äggen och tillsätt grädden.
Salta o peppra.

Smörj formen,och häll i smeten.
Formen bör vara 15x25 cm .
Täck med aluminiumfolie och
grädda i VATTENBAD
mitt i ugnen ca 30 min.

Dela laxskivorna på längden.
Snurra ihop och lägg dem
ovanpå äggstanningen.
GARNERA med gräslök.

Detta måste DU smaka.

När DU ska servera, skär upp
och ställ hela formen på bordet,
så kan var o' en ta själv.


LYCKA TILL!

FILEFYLLD MIDDAGSPAJ. 4 PORT .

Det här är en riktig FESTMÅLTID.
Pajen är godast att servera varm.

GRÖVRE PAJDEG:
2dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
el. grovt rågmjöl
2 krm salt
150g smör el.margarin
2msk kallt vatten

Så här gör DU:
Blanda mjöl,salt o matfett
i en skål el. matberedare.
Tillsätt vatten och arbeta
till en boll.
Lägg degen i plastfolie.
Låt degen vila kallt i 30 min.

FYLLNING:
400g fläskfile
2-3 msk smör el.marg.
4 morötter
2 palsternackor
10 cm purjolök
3ägg
3 dl gräddfil
2dl riven lagrad ost
1krm svartpeppar
1 tsk salt
1/2 dl finklippt gräslök
2 msk finhackad persilja
GARNERING:
Några tomatklyftor
Valfria salladsblad.
UGN:225 GRADER.

Så här gör DU:
Kavla eller tryck ut degen
i en pajform,ca 24 cm i diam.
Nagga bottnen med en gaffel.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10min.

Ansa och skär fläskfileen
i tunna skivor.
Hetta upp hälften av matfettet
i en stekpanna och stek fileskivorna
snabbt, så de får lite färg
på båda sidorna.
Ställ åt sidan.

Skala morötter och palsternackor.
Skiva tunt el. skär dem i bitar
ca 1x1 cm.
Ansa och strimla purjolöken.

Smält resten av matfettet i
stekpanna och fräs rotfrukter
och purjo mjuka.
Fördela i pajskalet.

Vispa ihop ägg och gräddfil.
Tillsätt ost och örtkryddor.
Häll äggblandningen i paj-
formen och tryck ner
fläskfileeskivorna runt kanten.
GRÄDDA,mitt i ugnen tills fyllningen
har stelnat och ytan har fått
fin färg,ca 30-35 minuter.
GARNERA med gröna blad i mitten.

det tar en liten stund
att göra men det är det värt.

SÅ, ALL LYCKA TILL!