fredag 20 november 2020

FARMORS KNAPRIGA ÄPPELKAKA , 4 - 6 PORT .




                                       HEJSAN  !
HOS  FARMOR VAR DET FEST ,-  TYCKTE  JAG SOM LITEN TÖS !
EFTERRÄTT,   FÅR MAN INTE FÖR MYCKET AV  !
EFTER  SOPPA  OCH   FISK   BJUDS  DET  !

DEN  här  är  jätteenkel  att  göra ,  snabbt  går det  och  himla  go ' .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5-6  äpplen

KNAPRIGT  TÄCKE :
2  dl  skorpsmulor
1 -1 1/2  dl  strösocker
ca   1  msk  kanel
100 - 125  g  KALLT SMÖR .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  kärna  ur   och  klyfta  äpplena .
LÄGG  dem  i  en  smord  form .
BLANDA  skorpsmulorna  med  socker  och  kanel .
STRÖ  blandningen  över  klyftorna .
HYVLA  smöret  överst .
GRÄDDA  i  200  grader  ca  20 - 30  minuter  eller
tills  äpplena  känns   mjuka  och  ytan  knaprig .
SERVERA  vaniljsås  till .

LYCKA  TILL !



I VÄNTAN , PÅ JULEN .... ! SMAKFULLT MED NÖTTER OCH FRUKT .




                                     HEJSAN  !

VALNÖTSKAKAN  ,   ÄR I MITT TYCKE  RIKTIGT  GOD .
DEN BEHÖVER STÅ KALLT  OCH "SÄTTA" SIG NÅGON
TIMME  INNAN  DEN   SKÄRS  I BITAR 

HÄR ÄR RECEPTET :
3  ägg
1 1/2  dl strösocker
1  dl  farinsocker
100  g  smör /margarin
1  dl  mjölk
3  dl  vetemjöl
2  msk  kakao 
100  g  valnötter,  malda 
eller  finhackade
1  tsk  vaniljsocker
2  tsk  bakpulver

GLASYR :
75 g  mörk  choklad
2/3  dl  grädde
10  valnötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
SMÖRJ  och  bröa  en  sockerkaka form  rymd  2 - 2  1/2  liter.
VISPA  ägg,  socker  och  farinsocker  pösigt .
SMÄLT  smöret  och  häll  i  mjölken ,  rör  ner  i  äggsmeten .
SIKTA  ner  övriga  torra   ingredienser  och  rör  till  en  jämn  smet .
HÄLL  i  formen .
GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen   40 - 45  minuter .
LÅT  den  stå  kvar  några  minuter  i  formen ,  stjälp  sedan  upp  den 
på  ett  galler  eller  fat  och  låt  den  svalna .

GLASYR :
HACKA  chokladen  och  lägg  den  i  en  bunke .
KOKA upp  grädden ,  häll  över  chokladen  och  rör  tills  den  smält.
LÅT  svalna  något .  HÄLL sedan  glasyren  över  kakan  och  
garnera  med  valnötter .
LÅT  stå  kallt  ca  1  timme  innan  den  skärs  i  bitar ,  ca  12  bitar .

  LYCKA  TILL !     GOD JUL !